Τσακαλώτος: ΑμεΑ και υπερήλικες εξαιρούνται από το πλαστικό χρήμα!

Και η Σαμοθράκη μπαίνει στην ομάδα των νησιών που θα γλυτώσουν από την αύξηση του ΦΠΑ! Με τροπολογία που έφερε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου).
Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ θα ισχύει, για τα αγαθά όπου:
-βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
-πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
-αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.
Από τις διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση στην βουλή, τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώνονται για το 2017 κατά 50 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Αν και η αντιπολίτευση, ψήφισε την ρύθμιση, η μεγάλη πλειονότητα κρίνει την εφάπαξ απαλλαγή, ως ανεπαρκή.
Πρόκειται για «νομοσχέδια που έρχονται να συμπληρώσουν την στρατηγική μας για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το πλαστικό χρήμα και η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων είναι «μη παραμετρικά μέτρα και δεν συμμετέχουν στο “χτίσιμο” των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε θέσει. Αυτό είναι το “κακό” νέο. Το “καλό” νέο είναι πως ότι κερδίζεις είναι δικά μας χρήματα και τα διαθέτεις όπως θέλεις».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική πληρωμή στα «φρουτάκια» και το άρθρο που δίνει την δυνατότητα στον υπουργό να δίνει επιπλέον κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (άρθρο 75).
Επίσης, καθόρισε τις «πρώτες» κατηγορίες φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση να χτίσουν το αφορολόγητο τους, κάνοντας αγορές με πλαστικό χρήμα. Στις εξαιρέσεις, εντάσσονται τα ΑΜΕΑ, οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με δικαστική συμπαράσταση.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης