Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές νίκησε το μνημόνιο και επέστρεψε στο 2006!
Μέσω… αγορών ανοίγει η πόρτα εξόδου από το μνημόνιο! Στην μεγάλη βελτίωση στους όρους διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται ο διεθνής τύπος, καθώς Bloomberg και Fianancial Times, φιλοξενούν δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου έχουν γίνει και πάλι ελκυστικοί για τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό η έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει των Αύγουστο του 2018, αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 12-13 δις ευρώ από τις αγορές και για να είναι βιώσιμη η μακροπρόθεσμη και σταθερή χρηματοδότηση, απαραίτητος όρος είναι η μείωση των αποδόσεων, που σήμερα νίκησαν τα μνημόνια και επέστρεψαν στο 2006! Το πρωί, το 10ετές ομόλογο είχε απόδοση 4,065%, με το spread, τη διαφορά από την απόδοση του Γερμανικού αντίστοιχου τίτλου, να πέφτει στο 3,765%, επίπεδο ανάλογο του Ιουλίου του 2006.
Παπαδημητρίου: Η βελτίωση της Οικονομίας βελτίωσε τις αποδώσεις των ομολόγων
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg απέδωσε την εξέλιξη, στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός, αναφέρθηκε στη σημασία των πρόσφατων αναβαθμίσεων της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch, Standard & Poor’s και Moody’s, που είχαν ως αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα, να γίνουν πιο ελκυστικά στους επενδυτές και στηρίζοντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση του swap tvn 25,5 δις ευρώ.
Οι Fianancial Times επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με το ελληνικό Χρηματιστήριο που από την πρωτοχρονιά έχει απολέσει το 16% της αξίας του, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν βελτιωθεί κατά περίπου 3%.
Όχι μία ή δύο, αλλά τρεις νέες ελληνικές εκδόσεις μέσα στο 2018!
Η βελτίωση στις αγορές αναμένεται να επιταχυνθεί, μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου, σπρώχνοντας τις αποδώσεις στα επιθυμητά επίπεδα για μία νέα έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο. Μία δεύτερη αναμένεται κατά τον Απρίλιο και η τρίτη μετά το κλείσιμο της δ΄ αξιολόγησης τον Ιούνιο και πριν τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Στόχος η άντληση περίπου 13 δις ευρώ για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας (μαζί με αδιάθετα κονδύλια από το πακέτο του ESM), που θα εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες μετά το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχει ήδη γίνει πρώτος, διερευνητικός γύρος επαφών μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), των ξένων συμβούλων και των επενδυτών. Σημαντικό ρόλο φέρονται να έπαιξαν και οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα. Στις συναντήσεις με επενδυτές που πραγματοποίησε η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link, έγινε σαφές πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές, αλλά μέχρι τον Αύγουστο και την έξοδο από το πρόγραμμα με την βούλα των θεσμών, παραμένουν επιφυλάξεις.
Οι ισορροπίες στις αγορές; δεν είναι εύκολες, καθώς όσο πέφτουν τα επιτόκια, τόσο πιο ασφαλείς θεωρούνται οι ελληνικοί τίτλοι, από την άλλη πλευρά όμως, οι επενδυτές στοχεύουν σε υψηλά επιτόκια, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση στην πρώτη έκδοση του Φεβρουαρίου, που αναμένεται να έχει μεγαλύτερες αποδώσεις από τις επόμενες.
Οι δύο εκδόσεις του 2018, φαίνεται πως γίνονται τρείς. Η πρώτη θα αφορά ομόλογο επταετούς διάρκειας ύψους 3 δις Ευρώ, η δεύτερη τριετούς διάρκειας από 3 έως 5 δις ευρώ και η τρίτη την έκδοση δεκαετούς τίτλου με στόχο την άντληση άλλων 5 δις. Η αύξηση των ορίων ωρίμανσης στους τίτλους δεν είναι τυχαία, καθώς όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι ένας τίτλος, τόσο μεγαλύτερη δέσμευση είναι για τους επενδυτές. Θεωρείται ότι οι πρώτες εκδόσεις θα προλειάνουν το έδαφος για τον δεκαετή τίτλο, που θα σηματοδοτεί και την επιστροφή στην κανονικότητα για την χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας.