Τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Ικαρία.
Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στον Εύδηλο Ικαρίας, σε εργατικό δυστύχημα που έγινε στην περιοχή Μαυριάνου, στη δημοτική κοινότητα Αμάλου.
Πρόκειται για 59χρονο και 54χρονο, οι οποίο εργάζονταν στη διάνοιξη του δρόμου Κάλαμος – Νας, με τη χρήση σπαστήρα και σκαπτικού μηχανήματος.
Κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, ο ένας από τους δύο πιάστηκε στα ρουλεμάν του μηχανήματος και παγιδεύτηκε σε αυτό, ενώ ο δεύτερος είχε την ίδια κατάληξη όταν επιχείρησε να βοηθήσει τον συνάδελφό του.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, που ερευνά τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, και οι δύο εργάτες διαμελίστηκαν και ανασύρθηκαν από τους πυροσβέστες και το ΕΚΑΒ που έφτασαν στην περιοχή.
Από την Αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος ενός 52χρονου και ενός 40χρονου, υπευθύνων του εργοταξίου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν στο φώς.
Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, όσο και για τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν οι έρευνες, ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.
Η αποψίλωση από προσωπικό και ουσιαστικά η παράλυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας, που στερεί τους χώρους δουλειάς, από ουσιαστικούς ελέγχους, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα (μαζί με την πρόσφατη τραγωδία) θρηνούμε τέσσερις συναδέλφους, που έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου».
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ικαρίας-Φούρνων σε ανακοίνωσή του τονίζει πως ο δρόμος Κάλαμος – Νας που θα έδινε πνοή στη ζωή των κατοίκων της Β.Δ Ικαρίας, καρκινοβατεί η αποπεράτωσή του εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ακόμα, κάνει λόγο για «βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων από την υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας» καθώς και έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια.
Και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «τα συνεχόμενα εργατικά δυστυχήματα στο νησί της Ικαρίας, στο νομό Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παύουν να είναι πια σύμπτωση!».