Η τοπική συντονίστρια του προγράμματος που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα Θάλεια Σιώπη μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες
Τραγική χαρακτήρισε την απόφαση για έξωση χιλιάδων προσφύγων από τα διαμερίσματα η Θάλεια Σιώπη, τοπική συντονίστρια του προγράμματος που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» σημειώνοντας πως οι κυβερνητικές πρακτικές εναντίον των προσφύγων που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι καταλήγουν στην χειρότερη κατάσταση που είναι η αστεγία.
«Από το καλοκαίρι το 2019 είχαμε τις πρώτες πρακτικές εναντίον του προσφυγικού πληθυσμού με την απαγόρευση έκδοσης ΑΜΚΑ, με τις δυσκολίες στις συνεντεύξεις, στις εκδόσεις ΑΦΜ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν οι άνθρωποι που μπαίνουν στη χώρα μας» σημείωσε τονίζοντας πως η έξωση από τα διαμερίσματα είναι το χειρότερο πρόβλημα στο οποίο μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος, η αστεγία. «Σε όλα τα διαμερίσματα των οργανώσεων όχι μόνο της ΑΡΣΙΣ ζουν οι πιο ευάλωτοι με τις πιο σοβαρές ασθένειες είτε οργανικές είτε ψυχικές και αυτοί θα κληθούν να φύγουν» εξήγησε αναφέροντας πως στα τέλη Μαϊου πρέπει να φύγουν 37 άτομα από διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται άτομα με σοβαρές ασθένειες, παιδιά, μονογονεικές οικογένειες, γυναίκες που δεν έχουν μάθει τη γλώσσα γιατί έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους και δεν υπήρχε υποστηρικτικό πλαίσιο. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, «καλούνται να βγουν στο δρόμο παιδιά 18 χρονών που ήρθαν στα διαμερίσματα από ξενώνες και στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα έχουν έξι μήνες για να κάνουν μία πρόοδο και να βρουν δουλειά. Επειδή ο νόμος, όμως, έχει αναδρομική ισχύ και θα πρέπει να φύγουν στους τρεις μήνες. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην εργασία, γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν διαμερίσματα για να νοικιάσουν».
Όσον αφορά τις οδηγίες που έχει στείλει το υπουργείο η κ. Σιώπη απαντάει ότι «η μόνη οδηγία που έχουμε μόνο είναι να τους ενημερώσουμε ότι πρέπει να φύγουν».
«Η απάντηση που λαμβάνουμε από το υπουργείο είναι ότι η υπουργική απόφαση είναι πάνω απ`όλα και ότι από την έκδοσή της οι πρόσφυγες που έχουν λάβει αναγνώριση έχουν ένα μήνα για να φύγουν από τα διαμερίσματα και μόνο οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη μπορούν να φύγουν δύο μήνες μετά τον τοκετό. Κατά τα άλλα θα πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι τα άτομα είναι πολύ ευάλωτα ή πάσχουν από ανίατες ασθένειες για να πάρουν την παράταση των δύο μηνών, και αυτό αν γίνει δεκτό από το υπουργείο. Το υπουργείο δεν έχει δώσει σαφή οδηγία αν ως εργαζόμενοι των οργανώσεων έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε παράταση» πρόσθεσε ακόμη.
Μια από τις χειρότερες συνέπειες της έξωσης είναι και η αδυναμία που θα προκύψει για πολλά παιδιά προσφύγων να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία μάλιστα τη στιγμή που είχαν σχηματίσει φιλίες και σχέσεις και με τους καθηγητές.
Ερωτηθείσα στο πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην εξέλιξη αυτή απάντησε: «Μπορούμε να κάνουμε τα δέοντα, όπως θα κάναμε σε κάθε άλλη περίπτωση που τασσόμαστε ενάντια σε αυτά που λέει η κυβέρνηση. Η υπουργική απόφαση τάσσεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα λαμβάνεται τη χειρότερη περίοδο – αυτή του κορωνοϊού- στην οποία δεν μπορούσαμε ούτε να διαμαρτυρηθούμε» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι η ΑΡΣΙΣ έστειλε στις 29 Μαΐου επιστολή στα αρμόδια υπουργεία στην οποία εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για την νέα επείγουσα κατάσταση «που πρέπει να αποφύγουμε συντεταγμένα και ομόψυχα».