Το ΣτΕ αποφασίζει αν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι Μονές

Άφεση …χρεών για ΕΝΦΙΑ ζητούν τα μοναστήρια τα οποία εξαιρούνται από το νόμο που προβλέπει την απαλλαγή των μοναστηριακών ακινήτων από τη καταβολή του. Στην   Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της  Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής, η οποία ζητεί τα μοναστηριακά ακίνητα   να μην καταβάλλουν    ΕΝΦΙΑ.  

Στην Μονή  της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ, αλλά μετά από τροποποιητική δήλωση   το ποσό του ΕΝΦΙΑ μειώθηκε στα 21.000. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και η Ιερά Μονή   του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αλλά παραιτήθηκε στην συνέχεια.

Η εν λόγω  Ιερά Μονή ζητεί να   μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών) είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές – λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος 4223/2013 προβλέπει   την απαλλαγή   από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται. 

Κατά τον ίδιο νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι τόσο οι Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές στην Ελλάδα (Ιερά Μονή Βλατάδων, Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, Ιερά Μονή Θεολόγου Πάτμου, κ.λπ.) όσο και οι 20 Μονές του Αγίου Όρους εποπτεύονται πνευματικά και διοικητικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εξαιρούνται από την εποπτεία της Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, δεν εντάσσονται πνευματικά στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Από διοικητικής πλευράς αποτελούν αυτοδιοίκητη κοινότητα Ιερών Μονών. Μόνο οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάγονται πνευματικά στον οικείο Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η   Ιερά Μονή που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών.  Άνιση αυτή μεταχείριση, εκτός από το Σύνταγμα, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,   τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών  και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία.

Ενώπιον της   Ολομέλειας του    ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος  Τσιμέκας  ανέφερε ότι αυτεπάγγελτα το δικαστήριο εξετάζει   το ζήτημα κατάργησης της δίκης. Και αυτό γιατί  το χρηματικό αντικείμενο της δίκης  μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και είναι πλέον κάτω του ορίου εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ που   είναι  τα 40.000 ευρώ.

Ακόμη, ο εισηγητής ανέφερε ότι παρ΄ ότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η Μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης,  η νέα   δεύτερη πράξη, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή