Το παρασκήνιο των σαρωτικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

  • Οι αντιδράσεις, οι συμβιβασμοί και οι σκέψεις Τσίπρα για το μέλλον του κόμματος
  • Τι σημαίνει η αναβολή του Συνεδρίου

Ο Αλέξης Τσίπρας τα αλλάζει όλα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται, σε μια προσπάθεια να βγει το κόμμα από την εσωστρέφεια που το βασανίζει τους τελευταίους μήνες και να επικεντρωθεί στον αντιπολιτευτικό του ρόλο και να θέσει ως προτεραιότητα τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Αλλάζει ο γραμματέας

Οι σχέσεις Σκουρλέτη – Τσίπρα δεν ήταν οι καλύτερες τον τελευταίο καιρό. Είναι κοινό μυστικό πως ο γραμματέας ορισμένες φορές διαφωνούσε με την ηγεσία, κάτι που προκαλούσε δυσφορία. Πολλοί μιλούσαν -με μεγάλη δόση υπερβολής- για διαρχία. Χαρακτηριστικό είναι πως στις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρχαν δύο γραμμές προς τις τοπικές οργανώσεις μελών που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αυτοδιοικητικά σχήματα. Η πρώτη, της ηγεσίας, ωθούσε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες, την ώρα που η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, έχοντας τη συναίνεση Σκουρλέτη, έβαζε αυστηρούς όρους στις ενδεχόμενες συνεργασίες, καθιστώντας τες ουσιαστικά αδύνατες. Όροι, οι οποίοι απέκλειαν συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με ανθρώπους που είχαν ταυτιστεί με άλλα κόμματα ή που είχαν τις επιφυλάξεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και όλα αυτά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει την προσπάθεια σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διεύρυνση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο. Πολλοί πιστεύουν πως το κομφούζιο που προκλήθηκε ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και για αυτό τον λόγο, ο -πρώην πια- γραμματέας χρεώθηκε την αποτυχία. Οι πληροφορίες λένε πως οι σχέσεις Τσίπρα – Σκουρλέτη εξομαλύνθηκαν τον τελευταίο καιρό και πως η απόφαση να αναλάβει ο βουλευτής επικρατείας τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν αμοιβαία.

Γιατί επιλέχθηκε ο Τζανακόπουλος

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναθέσει τον ρόλο του γραμματέα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Έχοντας τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Τζανακόπουλος αποτελούσε κομμάτι του σκληρού πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου. Πέρασε με επιτυχία το τεστ του σταυρού στην Α΄ Αθηνών και παρότι από κάποιους θεωρείται ως «συγκρουσιακός» έχει την αποδοχή και την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματος. Δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου που λένε πως έχει φέρει εις πέρας όποια αποστολή του έχει ανατεθεί.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Δεκέμβριο είναι ηγετικό στέλεχος της νέας εσωκομματικής στάσης, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στους 53+ και στους προεδρικούς. Η σχετικά νέα τάση είναι υπέρ της «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα στελέχη της φαίνεται πως αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο «μετασχηματισμός», τον οποίο πολλές φορές έχει υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα κομματικά όργανα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πρόταση Τζανακόπουλου πρόκειται για μία συμβιβαστική, αλλά και ουσιαστική κίνηση του προέδρου, για να μπει φρένο στην εσωστρέφεια.

Ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση, κάτι που λέγεται πως ήταν πρόθεση και του ίδιου του βουλευτή Μεσσηνίας. Τη θέση αναμένεται να αναλάβει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένα στέλεχος με πάρα πολλές συμπάθειες σε εσωκομματικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως ο Νάσος Ηλιόπουλος έδωσε έναν άνισο αγώνα για τον δήμο Αθηναίων, αφού ο Κώστας Μπακογιάννης είχε αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα και την ώρα που από τον
ΣΥΡΙΖΑ δινόταν η αίσθηση ότι δεν εμπιστεύονταν 100% τον υποψήφιό τους. Στη συνέχεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος  θεώρησε άδικο προς τους συντρόφους του να κατέβει υποψήφιος στην Α΄Αθηνών, αφού λίγους μήνες πριν έδινε μάχη για τη δημαρχία και περιορίστηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα αυτά, συν το πετυχημένο έργο του στο υπουργείο Εργασίας και τη διαδρομή του σε εσωκομματικό επίπεδο, έχουν αυξήσει τις μετοχές του στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι αποτελεί την επιλογή του επικεφαλής για τον δύσκολο ρόλο της εκπροσώπησης. Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να πλαισιώσει τον εκπρόσωπο τύπου με έναν ή δύο αναπληρωτές εκπροσώπους, οι οποίοι θα δώσουν έμφαση στα ξένα ΜΜΕ. Ο ένας εξ’ αυτών αναμένεται να είναι το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Στέργιος Καλπάκης, ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα μερικών δημοσιογράφων αλλά και του Λευτέρη Κρέτσου. Από όλα τα παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται πως έχει πάρει την απόφαση να επενδύσει στη νέα γενιά των στελεχών.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Μία επιλογή που εξετάστηκε για τη θέση του εκπροσώπου ήταν και αυτή της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είχε
αυτό τον ρόλο προεκλογικά. Κάποιοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν αντεπεξήλθε επαρκώς στις υποχρεώσεις της, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Πάντως, η επικρατέστερη άποψη είναι να παραμείνει στη θέση της τομεάρχισσας Εργασίας, καθώς το ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική ρητορική.

Στηρίζει Παππά

Αλλαγές θα υπάρξουν και στους αρμόδιους τομεάρχες. Ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να αναλάβει
τη θέση του Νίκου Παππά στο χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας. Είναι δεδομένο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, δεν πρόκειται να αδειάσει τον Νίκο Παππά και θα τον κρατήσει στο σκιώδες σχήμα, αλλά σε διαφορετικό ρόλο.

Στόχος ο τερματισμός της εσωστρέφειας

Το συνέδριο λόγω κορωνοϊού μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση για το καλοκαίρι του 2021, την ώρα που η διεξαγωγή του με τηλεδιάσκεψη δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Αυτό σημαίνει πως θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν παράλληλα η Κεντρική Επιτροπή (αποτελείται από 151 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (αποτελείται από 695 στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία). Υπενθυμίζεται πως αρκετά στελέχη από τα …αριστερά έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους, επειδή αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης…

Όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζεται ο εσωκομματικός διάλογος. Με άρθρο του στο commonality.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να απλώσει χείρα φιλίας με τον Παύλο Πολάκη, υπερασπιζόμενος όμως παράλληλα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία του μαξιλαριού ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην αν. υπουργός Υγείας είχε πει πως θα έπρεπε μέρος από το μαξιλάρι να πάει στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη εσωκομματική συζήτηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως οι αλλαγές θα δώσουν ώθηση στο κόμμα για να ασκήσει καλύτερα το αντιπολιτευτικό του καθήκον. Το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν από τον πρόεδρο και θεωρήθηκαν σχεδόν δεδομένες πριν επικυρωθούν από τα συλλογικά όργανα ξένισε μερικά στελέχη, όμως φαίνεται πως πλέον ξεκινά μια προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια. Το γεγονός ότι αναβάλλεται το Συνέδριο, σε συνάρτηση με τα άσχημα δημοσκοπικά ευρήματα και την ανάγκη για αξιόλογη αντιπολίτευση απέναντι στα κυβερνητικά λάθη, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Το αν θα επιτευχθεί, μένει να φανεί…

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή