Το Brexit και το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Η προσφυγική κρίση και η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής, η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών.

Όπως υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αύριο στις 10 το πρωί.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» δηλαδή τους ηγέτες των χωρών που προωθούν ένα σχήμα νόμιμης μεταναστευτικής οδού για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη θα τεθεί στο τραπέζι των 28 τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν αύριο στις 6 το απόγευμα με το βασικό θέμα, τη σύναψη, δηλαδή, συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση το βράδυ, μετά το δείπνο, ενώ σημείωσε ότι την Παρασκευή το πρωί θα λάβει χώρα ένα ανεπίσημο πρωινό με το ίδιο θέμα και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «απαντά σε όλες τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, κάποια αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας βρίσκονται ακόμα ανοιχτά και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Μεταξύ αυτών των σημείων είναι το ζήτημα της αναστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων, η προβλεπόμενη διάρκεια της και το κατά πόσο η πρόβλεψη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα κράτη – μέλη.

Φωτογραφία: eurokinissi

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή