Τι θα κάνεις Κυριάκο;

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Αφόρητες πιέσεις στην Αθήνα να δεχθεί στις διαπραγματεύσεις και το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «υπόσχονται» κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον… Δεκέμβριο

Ευτυχώς ο Ερντογάν μιλάει πολύ και μας αποκάλυψε ότι θέλει να είναι ο άνθρωπος των Αμερικανών, να είναι ο «χωροφύλα­κάς» τους στην ευρύτερη περιοχή, στην Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και στην Καύ­κασο και την κεντρική Ασία. Αυτό «πούλησε» στον Τραμπ που, όπως όλα δείχνουν, δέχθηκε την «συμφωνία». Ο Αμερικανός Πρόεδρος απο­σύρει τις λεγεώνες της αυτοκρατορίας από την περιοχή, προχωρώντας σε διάφορες διευθετή­σεις, πρωτίστως έχοντας «κλείσει» συμφωνίες του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο. Ο Ερντογάν ανέλαβε να πληρώνει το κόστος των πολέμων. Με αντάλλαγμα φυσικά, να είναι ο ρυθμιστής στην περιοχή και ο γενικός κουμανταδόρος.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, σε μια ακόμα ομιλία με ύφος μεγαλοπρεπούς σουλτάνου είπε ότι η Τουρ­κία «γράφει έπη κατά μήκος και πέρα από τα σύνορά μας» για να προσθέσει πως είναι «χρέ­ος απέναντι στους προγόνους μας» να επεμβαί­νουμε «όπου υπάρχει βία».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπη­λοί στη βία. Υπάρχει καταπίεση στη Συρία, τη Σομαλία και τον Καύκασο (Ναγκόρνο Καρα­μπάχ), ας δούμε, δεν μπορούμε να σταματή­σουμε… Έχουμε ευθύνη απέναντι στους προ­γόνους μας», είπε ο Ερντογάν».

Αν δούμε μία-μία τις χώρες στις οποίες αναφέρεται, θα δούμε ότι είναι αυτές από τις οποίες οι Αμερικανοί (επί Τραμπ τουλάχιστον) αποσύρθηκαν, εν μία νυκτί χωρίς πολλές εξη­γήσεις: Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Υεμένη… και τώρα Σομαλία. Σε όλες αυτές τις χώρες, η αμερικανι­κή πολιτική (και οι στρατιωτικές επεμβάσεις) έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Στον Καύκασο, μετά και από τον Ρωσο-γεωργιανό πόλεμο του 2008 για την Νότια Οσετία, όπου η αμερικανική πολι­τική του Ντ. Τσένι απέτυχε, οι ΗΠΑ (Ρεπου­μπλικάνοι και πάλι) βλέπουν με ευχαρίστηση την Μόσχα να έχει προβλήματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί (επί Ρεπου­μπλικάνων, μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι με τους Δημοκρατικούς) σταδιακά αποσύροντα από την περιοχή, αφήνοντας στο πόδι τους την Τουρκία, σε μια παραλλαγή των ισορροπιών του Ψυχρού Πολέμου. Με τον Ερντογάν να έχει τις δικές του επιδιώξεις και τα δικά του σχέδια.

Η πισώπλατη μαχαιριά των συμμάχων

Ο Μάικ Πομπέο είναι ο μάντης των κακών νέων, αρκεί κανείς να θέλει να ακούσει προσε­κτικά τι λέει. Από την πρώτη στιγμή –το καλο­καίρι του 2019- όταν άρχισε να συνομιλεί με την νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι τα πράγματα έχουν αλλά­ξει. Ζήτησε να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλί­ες η Αθήνα για την Κύπρο και πάνω απ’ όλα ζήτησε να ξεκινήσει εδώ και τώρα ο διάλογος με την Τουρκία.

Το ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ στον Λευ­κό Οίκο τον Ιανουάριο επιβεβαίωσε ότι οι Αμε­ρικανοί δεν θα εμποδίσουν τους Τούρκους για να μην πούμε ότι τους στηρίζουν. Ζαλι­σμένος ο Κ. Μητσοτάκης, έπεσε στην αγκα­λιά της Μέρκελ. Έτσι φτάσαμε στις παρασκη­νιακές συζητήσεις, στο τηλεφώνημα Μητσοτά­κη-Ερντογάν (26.6.20) και στην τριμερή συμ­φωνία του Βερολίνου (11-12.7.20). Μπορεί η κ. Μέρκελ να χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα απ’ αυτή του ωμού Τραμπ, αλλά έχει τα δικά της συμφέροντα στην Τουρκία. Ξέρει όμως πολύ καλά και τι κάνουν οι Αμερικανοί. Γνωρίζει πολύ καλά τις νέες «συμμαχίες», τις λυκοσυμ­μαχίες Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, τις ευκαιρι­ακές συμπλεύσεις Πούτιν-Ερντογάν, ταυτό­χρονα με τις συγκρούσεις τους. Γνωρίζει και η καγκελάριος την συνολική εικόνα. Και φυσι­κά βλέπει την έλευση των Κινέζων. Που με τα λεφτά τους και τις εταιρίες τους έχουν πλέον φτάσει στο …Ιράν. Και αν για την Αμερική οι Κινέζοι είναι εφιάλτης, για την Γερμανία είναι μια επικερδής συνεργασία.

Έχουμε λοιπόν όλους τους καλούς μεγάλους συμμάχους μας να «συμβουλεύουν» τον Κυριά­κο Μητσοτάκη να κάτσει στο τραπέζι της δια­βούλευσης με μια μεγάλη ατζέντα. Που έχει τους εξής βασικούς άξονες: Την συνεκμετάλλευση, τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφα­λοκρηπίδα), την διευθέτηση θεμάτων όπως τα χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος κ.ά., όμως και την ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ελληνικών νησιών, βασικά των Δωδεκανήσων.

Οι δύσκολες ώρες στα Χανιά

Οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάικ Πομπέο στα Χανιά δεν ήταν ευχάριστες. Ιδίως οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Μπορεί να είχαμε πολλά χαμόγελα μπροστά στους φακούς, πολ­λές βόλτες, επισκέψεις σε λιμάνια κ.ά., όμως το κλίμα ήταν βαρύ. Και ήταν για τον Έλληνα πρωθυπουργό ακόμα πιο βαρύ όταν αποχώ­ρησε ο Μάικ Πομπέο. Γιατί όλα όσα είπε, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ιδίως το θέμα της αποστρατικοποίησης.

Και για να μην ενισχυθεί η επιχειρηματο­λογία Πομπέο, ο… Ερντογάν έβγαλε τα πλοία ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Παρ όλ’ αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδει­ξε με κάποιες κινήσεις ότι υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να εξεταστούν

Το θέμα της Συνεκμετάλλευσης. Ο ορισμός του Αθανάσιου Ντόκου, στη θέση του ενός και μοναδικού Συμβούλου Ασφαλείας, παρα­πέμπει στη έμμεση αποδοχή της συνεκμετάλ­λευσης. Διότι αυτή την άποψη την ασπάζεται ο κ. Ντόκος (υπό προϋποθέσεις και συνδυα­στικά πάντα).

Το θέμα των θαλασσίων ζωνών και των χωρικών υδάτων. Η δήλωση Γεραπετρίτη αλλά και πολλών ακόμα αξιωματούχων, ότι η Ελλά­δα θα αντιδράσει μόνο αν το Oruc Reis περά­σει τα 6 ν.μ.

Η άρνηση της κυβέρνησης να εξετάσει την πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και παραγό­ντων της συμπολίτευσης για επέκταση των χωρι­κών υδάτων στην Κρήτη πρώτα και αργότερα σε Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο κλπ, στα 12 ν.μ. «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» λέει η κυβέρνηση.

Δεν έχει συναινέσει όμως η κυβέρνηση να συζητήσει για την αποστρατικοποίηση. Και είναι αυτός ο λόγος που ο «διαβασμένος» Ερντογάν απειλεί με θερμό επεισόδιο.

Η κυβέρνηση λοιπόν δηλώνει έτοιμη να συνομιλήσει με την Τουρκία, αλλά όχι για όλα τα θέματα, ειδικά για την αποστρατικοποίηση. (Τουλάχιστον έως αυτή την ώρα).

Οι… κυρώσεις

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια ακόμα ένδειξη της συμπεριφοράς των Ευρωπαίων συμμά­χων και εταίρων. Παρέπεμψαν το θέμα κυρώ­σεις κατά της Τουρκίας στον Δεκέμβριο, χωρίς καν διευκρίνιση τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτές οι κυρώσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ολοι λοιπόν περιμένουν πρώτα τις αμε­ρικανικές εκλογές. Με πολύ μεγάλη αγωνία, πρωτίστως ο Κ. Μητσοτάκης. Γιατί αν φύγει ο Τραμπ, υπάρχει μια ελπίδα να ξεκινήσει μια κάποια διαπραγμάτευση με τον Λευκό Οίκο.

Οι Γερμανοί, όπως και οι άλλοι Ευρωπαί­οι (Ιταλοί, Ισπανοί, Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ.) περιμένουν επίσης και μια εκτόνωση της έντα­σης ώστε να ξεκινήσουν τουλάχιστον οι δια­πραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να φύγει από το τραπέζι το θέμα «κυρώσεις».

Σε ότι αφορά την Κύπρο, την έχουν… ξεχά­σει όλοι.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή