ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα, η Οικονομία, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παραμένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και έχουμε θέσει τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, γνωρίζοντας, ότι υπερασπιζόμενοι τις ελληνικές θέσεις, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Όλοι στην Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εγώ εργαζόμαστε νυχθημερόν. Να έχετε εμπιστοσύνη σε εμάς τους Έλληνες, ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και παράλληλα την ίδια την Ευρώπη, και σημείωσε ότι υπερασπιζόμενοι την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισήμανε ότι η Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ακέραιη εάν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις και υπενθύμισε ότι η έννοια της Κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ειδικότερα, στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 4 παρ. 2, καθορίζεται ακριβώς η έννοια της Κυριαρχίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Παράλληλα, επισήμανε, ότι αν αποδεχόμασταν μια Κύπρο με μειωμένη Κυριαρχία, θα δημιουργούσαμε ένα προηγούμενο για ευρωπαϊκό κράτος, που θα σήμαινε ότι και σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν εφικτό να ανεχθούμε μειωμένη Κυριαρχία. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Αναφορικά, με την Τουρκία, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία» και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα, με ευρωπαϊκή προοπτική, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο και την πόρτα της γείτονος προς την Ευρώπη. Μάλιστα, επισήμανε ότι και στις τελευταίες δυσκολίες που συνάντησε η Τουρκία, με τελευταίο παράδειγμα το πραξικόπημα, η Ελλάδα στήριξε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι αναμένουμε από την Τουρκία μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε από κει και πέρα δεν είναι δυνατό να χτισθεί μια φιλία, αφού -όπως ανέφερε- οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
«Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ για να ζήσουμε ως καλοί γείτονες με την Τουρκία, αλλά είμαστε επίσης εδώ, αν χρειασθεί να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, που είναι και θέματα της Ευρώπης. Και θα υπερασπισθούμε την Ευρώπη και την Ελλάδα μαζί» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του και επανέλαβε ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται Σύνορα και Συνθήκες.
Σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές απέδειξαν το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και υποστήριξε ότι ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά, ενώ τόνισε ότι σε μια τόσο μακρά πορεία δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε να βρεθούν λύσεις για τα ανοιχτά θέματα και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένα θετικό σημάδι για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδική αναφορά έκανε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊινμάιερ στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον όλων σήμερα είναι στραμμένο σε Βιέννη και Ρώμη.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις δύο αυτές χώρες δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, καθώς χρειάζονται προσπάθειες για την σταθεροποίηση στην Ευρώπη των 27 χωρών – μελών.
Σταϊνμάγερ: Θετική και για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μια λύση στο Κυπριακό
Την εκτίμηση ότι μια λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ίσως και στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης- επανέλαβε ότι οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και τα σύνορα που έχουν καθορισθεί στο παρελθόν, δεν νοείται να αμφισβητούνται.
Μιλώντας για το Κυπριακό, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει τακτικές συζητήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Έχω την εντύπωση ότι σε μία μακρά πορεία πολλές φορές τα τελευταία μέτρα εμφανίζουν περισσότερα εμπόδια, τα οποία καλείται κανείς να υπερπηδήσει. Και απ’ ό,τι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αποκλίνουσες πορείες ως προς τις θέσεις των δύο πλευρών και ωστόσο, αυτό το Σαββατοκύριακο, φάνηκαν οι δύο πλευρές να έχουν την βούληση να έρθουν και πάλι πιο κοντά και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας οδηγήσει τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που το βλέπω εγώ είναι ότι έχουν διανύσει μια μακρά πορεία και όλες οι πλευρές και ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά όσο τώρα η μία προς την άλλη».
«Όταν λοιπόν φθάνει κανείς σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πρέπει να φοβάται να διανύσει και τα τελευταία αυτά λίγα μέτρα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις για τα τελευταία ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, κάτι που θα αποτελέσει θετικό σημάδι για όλη την Ευρώπη, όπως είπε.
Ακόμα, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει αλλάξει, όπως και η κατάσταση της ασφάλειας επίσης στην Ευρώπη έχει αλλάξει, τουλάχιστον από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση των Βρετανών για Brexit, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες πιέσεις από λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις και κινήματα.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αύριο, Δευτέρα στις 10 το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα έχει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη 1:15 το μεσημέρι.
Σταϊνμάγερ: Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση που να μην έπληξε την Ελλάδα
«Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σαϊνμάγερ στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασε μαζί με τον Ελληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες».
Παράλληλα, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι «στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα».
Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».
Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο.
Επίσης, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ενα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο».
Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο Στάινμαγερ
Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την επίσκεψή του στη συναγωγή των Μοναστηριωτών την Κυριακή.
«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε αναγνώριση της αποφασιστικής σας συνδρομής στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ της κοινότητάς μας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς και της συμβολής σας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, αποφάσισε να σας τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της», τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στη συναγωγή, η κτηριακή αποκατάσταση της οποίας έγινε με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «θαύμα συμφιλίωσης» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο έτεινε το χέρι προς τη Γερμανία, «αλλά που τα γερμανικά αυτά χέρια μπορούν να προσφέρουν στη ζωή της κοινότητας», μέσα από διάφορα πρότζεκτ, όπως υπήρξε η αναστήλωση της συναγωγής των Μοναστηριωτών.
Διαβάστε επίσης: Ηχηρό μήνυμα Στάινμαγερ: Η συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη