«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ»
Σημαντικές συναντήσεις είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τον Αμερικανό υφυπουργό Εμπορίου, Στέφαν Σέλινγκ.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνάντηση του Νίκου Παππάς με τον Τζακ Λιου αναφέρει τα εξής: «Ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον κ. Lew σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς. Συγκεκριμένα, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.
• Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.
• Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
• Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.
• Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
• Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.
Με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι.
Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.
Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.
Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία».
Τι είπε ο Παππάς με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Στέφαν Σέλινγκ.
«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Επικρατείας.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Στέφαν Σέλινγκ αναφέρει τα εξής: «Ο Αμερικανός υφυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους. Από ελληνικής πλευράς, αναλύθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης σχετικά με το χρέος.
Εξελίξεις, που αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο ώστε άμεσα να εκταμιευθεί χρηματοδότηση η οποία δεν θα καλύψει απλά τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι σημαντικά υψηλότερη ώστε να κατευθυνθεί και σε μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενισχύοντας άμεσα και καίρια τη ρευστότητα στην αγορά.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες)».