Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2025

Τι κρύβει το ταμείο της ντροπής

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Και ξαφνικά στο καταχρεωμένο και συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ άρχισε να… βρέχει εκατομμύρια και να ηχεί παραποιημένο το πασίγνωστο σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με… ταμείο δυνατό».

Το ταμείο λοιπόν του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι λόγω χρεοκοπίας στο μείον, είναι όμως, τουλάχιστον ήταν, και μαύρο. Οι ορκωτοί λογιστές που πραγματοποίησαν έρευνα για τα χρέη των 140 εκατ. ευρώ του κινήματος βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα που μόνο πολιτικό κόμμα δεν θυμίζει.

Μέσα στο χρηματοκιβώτιο της Χαριλάου Τρικούπη υπήρχαν τυλιγμένα επιμελώς σε χαρτιά και πανιά και μέσα σε μαύρες σακούλες 15 ολόκληρα εκατ. ευρώ. Μετρητά, όχι πέτσινα.

Και αν κανέναν δεν εκπλήσσουν αυτά μετά από όσα έχουν συμβεί και αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό στερέωμα, δεν δίνουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα στις αρχές να αδρανήσουν και να μην προβούν στις επιβαλλόμενες ενέργειες κατάσχεσης των χρημάτων και άσκησης διώξεων και μάλιστα κακουργηματικών, εναντίον όλων όσοι ευθύνονται.

Σημειωτέον ότι στο χρηματοκιβώτιο αυτό και κατ’ επέκταση στο μαύρο ταμείο, πρόσβαση είχε μόνο ο εκάστοτε πρόεδρος και ένα άτομο- στέλεχος της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του κόμματος.

Η εισαγγελική έρευνα για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που διογκώθηκαν κυρίως επί Γιωργάκη, ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου στελέχη που ασχολήθηκαν με τον τομέα αυτόν να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου:

•Γιατί βρέθηκε τόσο μεγάλο ποσό χρημάτων στα ταμεία;

• Γιατί δεν είχαν κατατεθεί σε τράπεζα, ώστε να εισπράττεται και ο νόμιμος τόκος;

• Γιατί δεν υπάρχουν παραστατικά εξόδων της τελευταίας- μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο- περιόδου;

Τους εισαγγελείς και ορκωτούς λογιστές είχε καλέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζοντας προφανώς πλήρως τι συνέβαινε με τα οικονομικά του κινήματος και για να μην βρεθεί ο ίδιος προ ευθυνών. Αποκαλυπτικός του γεγονότος υπήρξε ο Βενιζέλος ένα χρόνο πριν (14/1/2015) όταν ο Γ. Παπανδρέου ίδρυε το ΚΙΔΗΣΟ με τη δήλωση:

«Κάποιος έχει διατελέσει πρωθυπουργός την εποχή που το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τις δύσκολες αποφάσεις και διέρρηξε τους δεσμούς του με ένα πολύ μεγάλο μέρος της βάσης του. Το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρείται, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τεράστια βάρη και έρχεται ο άνθρωπος που ήταν πρόεδρος και πρωθυπουργός και λέει ‘εγώ χαίρεται, κάνω ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, εσείς μείνετε με το ΠΑΣΟΚ, με τα χρέη, μείνετε με το βάρος της ευθύνης, εγώ είμαι κάτι καινούργιο, είμαι προϊόν μιας νέας παρθενογένεσης’» και συμπλήρωσε για το περιβόητο θέμα των χρεών: «Ό,τι έχει ζητήσει η αρμόδια αρχή τα έχει λάβει».

Αποκαλύπτεται λοιπόν τώρα το θέμα, όχι των χρεών αλλά του μαύρου ταμείου και χρειάζεται να περάσουν 3 μέρες για να εκδώσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ δια του γραφείου τύπου ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Στημένα μυθεύματα αποτελούν τα δημοσιεύματα περί 15 εκ. ευρώ που δήθεν βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Tα τρέχοντα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι λιτά, η διαχείρισή τους απολύτως διαφανής και δεν επιτρέπει αμφισβήτηση. Όσον αφορά στο πόρισμα του ελέγχου που με δική μας πρωτοβουλία έγινε για την περίοδο 2007-2012, βρίσκεται από τις 11/10/2013, δηλαδή επί 27 μήνες στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, να ολοκληρώσουν το ταχύτερο τη διαδικασία ελέγχου».

Το κλειδί στην ανακοίνωση αυτή όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης είναι η λέξη σήμερα. Ασφαλώς και δεν βρεθήκαν σήμερα τα 15 εκατ. ευρώ στο μαύρο ταμείο. Και ασφαλώς ουδείς μπορεί να αποδώσει ευθύνες στην Φώφη Γεννηματά ότι αυτό επισυνέβη στη διάρκεια της δικής της ηγεσίας. Ήταν παρ’ όλα αυτά μεγαλοστέλεχος του κινήματος.

Ένα μεγάλο όμως θέμα ανακύπτει, εκτός από τα επιμέρους ερωτήματα που θα διατυπωθούν στη συνέχεια, και είναι το εξής:

• Είναι δυνατόν, οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα που κυβερνάει, κυβέρνησε ή έστω και θεωρητικά ενδέχεται κάποια στιγμή να κυβερνήσει τη χώρα, να διαθέτει «μαύρα ταμεία» με χρήματα άγνωστης προέλευσης που ούτε σε ταμεία μαφιόζικης οργάνωσης υπάρχουν; Και πώς ελέγχονται τα οικονομικά των κομμάτων όταν υπάρχουν ακόμα και κόμματα που αρνούνται τον έλεγχο αυτό;

Αυτό το τεράστιο θέμα τίθεται επί τάπητος μετά την αποκάλυψη του μαύρου ταμείου με τα 15 επιμελώς τοποθετημένα εκατομμύρια ευρώ του ΠΑΣΟΚ. Και χωρίς ιδιαίτερη βάσανο, αυθόρμητα, μπορεί ο καθένας να ρωτήσει:

Ποιος έφερε αυτά τα χρήματα, ποιος τα έδωσε, ποιος τα διαχειριζόταν, ποιος αποφάσισε να μείνουν στο χρηματοκιβώτιο της Χαριλάου Τρικούπη;

Πού βρέθηκαν τόσα χρήματα σε ένα κόμμα φαλιρισμένο που, όπως είναι γνωστό, είχε απλήρωτους τους υπαλλήλους του; Είναι προϊόντα κλοπής, δωροληψίας, ή τι άλλο;

Πώς έφτασαν στο μαύρο ταμείο; Με βαλιτσάκι, με… χρηματαποστολή, και ποιο ήταν το αρχικό ποσό αν υποτεθεί ότι είχαν δαπανηθεί και κάποια χρήματα για διάφορους αδιαφανείς λόγους;

Πότε και επί ποίας ηγεσίας το ποσό αυτό περιήλθε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και ποιας συμφωνίας υπήρξε προϊόν; Και πότε άλλοτε ξαναμπήκαν μαύρα χρήματα στο ταμείο του κινήματος;

Γιατί σε κανένα βιβλίο του κόμματος δεν υπήρξε καταγεγραμμένο αυτό το ποσό, γεγονός που συνιστά κακουργηματική πράξη;

Έγραψε εύστοχα ο Γιώργος Κουρής στην Kontra News (5/1/2016): «…Όσους από τους υπεύθυνους ρώτησαν κανένας δεν ήξερε τίποτα! Ο ένας έλεγε ότι πίστευαν ότι οι σακούλες περιείχαν τις… υποθήκες του Ανδρέα προς το λαό και τους συντρόφους του, ο άλλος ότι οι μαύρες σακούλες έιχαν τα… στεφανοχάρτια του Σημίτη και ο τρίτος ότι ήταν χειρόγραφα με τις εντυπώσεις του Γιωργάκη από τα αμέτρητα ταξίδια του, όλα δαπάναις μας, σε όλο τον κόσμο…»

Όμως εκτός από τη χλεύη, και δικαίως, με την οποία αντιμετωπίζεται το γεγονός πρέπει πάραυτα να υπάρξει απάντηση σε όλα τα παραπάνω απλά ερωτήματα αλλά και να υπάρξει ανάλογη έρευνα σε όλους τους κομματικούς οργανισμούς της χώρας. Να μπει βαθιά το νυστέρι σε όποια μολυσμένη πληγή της πολιτικής ζωής του τόπου. Γιατί αν αυτό γίνεται στο ταμείο ενός κόμματος, σκεφτείτε, τι θα γίνεται με το δύστυχο ταμείο του κράτους όταν το κόμμα αυτό ή όποιο άλλο, βρίσκεται στην κυβέρνηση;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή