Θρίλερ κατασκοπείας στη Ρόδο

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Πώς ένας μάγειρας και ένας υπάλληλος προξενείου έδιναν πληροφορίες στην
Τουρκία
• Γιατί στρατολογούν απλούς πολίτες οι Τούρκοι; Τι απαντά το Πεντάγωνο
• Τι ερευνούν οι ελληνικές Αρχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης κατασκοπείας, για την οποία κατηγορούνται δύο Μουσουλμάνοι ελληνικής καταγωγής. Ο ένας είναι ο γραμματέας του προξενείου της Τουρ­κίας στη Ρόδο και ο δεύτερος εργά­ζονταν μέχρι πρότινος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδος – Καστε­λόριζο. Οι δύο άνδρες φέρονται να έστελναν στην Τουρκία πληροφορί­ες για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας σε ξηρά και θάλασσα. Πώς όμως το έκαναν αυτό και τι όφελος περίμενε η Τουρκία;

Πώς γινόταν η ανταλλαγή πληροφοριών

Η ΕΥΠ άρχισε να τους παρακολου­θεί τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την επίσκεψη της Προέ­δρου της Δημοκρατίας στο Καστελό­ριζο. Ο μάγειρας έχει ήδη περιγρά­ψει τον τρόπο με τον οποίο συνερ­γαζόταν με τον 35χρονο υπάλληλο του Προξενείου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο 35χρονος τον στρατολόγησε σε μια κοινωνική εκδήλωση και του ζητού­σε να του μεταφέρει πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστε­λόριζο, για τα νούμερα που αναγρά­φονται στα πολεμικά πλοία που βρί­σκονταν στην περιοχή, του ζητούσε να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει τι έχουν πάνω. Επίσης, φαίνεται να του ζητούσε να κρυφα­κούει τις συνομιλίες των στρατιωτι­κών που βρίσκονταν στο πλοίο όπου δούλευε και να τους φωτογραφίζει κρυφά με το κινητό του. Οι συνα­ντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και επικοι­νωνούσαν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp. «Δεν το έκανα για τα χρή­ματα, το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο μάγειρας…

Απόμακρος…

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Δημοκρατικής της Ρόδου», όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο Καστελό­ριζο, ο μάγειρας ήταν απόμακρος και οι κουβέντες του ήταν πάντα μετρη­μένες. Έπινε τον καφέ του ή έτρωγε το φαγητό του μόνος του, απέφευγε τις παρέες και προτιμούσε να κινεί­ται μόνος, ώστε να έχει αρκετό χρό­νο στη διάθεσή του για να συλλέξει πληροφορίες και να φωτογραφίσει οτιδήποτε του φαινόταν χρήσιμο.

«Φειδωλοί οι κάτοικοι»

Ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, ανέφερε ότι όλοι κάτοι­κοι του νησιού, είναι εξαιρετικά φει­δωλοί ακόμα και σε φαινομενικά αθώες ερωτήσεις επισκεπτών. «Στις δήθεν αθώες ερωτησούλες, επισκε­πτών που έρχονται στο νησί μας, δεν απαντάμε. Δεν δίνουμε πληροφορίες που να αφορούν το στρατό μας ακό­μα κι αν πρόκειται για συζήτηση στο πλαίσιο μιας παρέας. Είμαστε υποψι­ασμένοι και επιφυλακτικοί».

Είχε προκαλέσει ξανά

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρ­κικού Προξενείου ζει τα τελευταία 5 χρόνια στη Ρόδο με τη σύζυγό του και είχε απασχολήσει και στο παρελ­θόν, έχοντας έντονη …δραστηριότη­τα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από το facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκι­κού εθνικισμού, τασσόταν υπέρ της ανεξάρτητης Θράκης και γενικότερα είχε μια ξεκάθαρη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων. Ένα θέμα το οποίο είχε αναδείξει στη Βουλή πριν μερικά χρόνια ο τότε βουλευ­τής Νίκος Νικολόπουλος.

Τι προσδοκούσε η Τουρκία;

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν από αυτή την υπόθεση είναι αρκε­τά. Γιατί ασχολήθηκαν αυτοί οι δύο -κατά τα φαινόμενα μη επαγγελματί­ες- άνθρωποι με τη συλλογή πληρο­φοριών που εύκολα θα μπορούσε να έχει η Τουρκία, μέσω της τεχνολο­γίας; Πληροφορίες, οι οποίες σύμ­φωνα με όσα κατέθεσε ο μάγειρας, φαίνεται να είχαν μικρό ενδιαφέρον για τη γείτονα χώρα…

Οι πληροφορίες που φέρεται να μάζευε ο μάγειρας αφορούσαν ακόμα και την επίσκεψη της Προ­έδρου της Δημοκρατίας στο Καστε­λόριζο. Τι παραπάνω μπορούσε να γνωρίζει για τη συγκεκριμένη επί­σκεψη ένας μάγειρας σε ένα πλοίο, από αυτά που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ;

Η απάντηση του Πενταγώνου

Από το Πεντάγωνο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμη­τη και δεν μπορεί να αντικαταστα­θεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύ­θυνση. Μπορεί να θεωρεί κανείς ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμέ­νου Αεροσκάφους για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζο­νται. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί ένα drone να καταγράψει κατά προσέγ­γιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγρά­ψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτη­ριστικά τους. Εάν δηλαδή πρόκει­ται για οπλίτες που απλά υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επί­σης, τα τεχνολογικά μέσα δεν μπο­ρούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπο­ρεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκο­λα όταν υπάρχει κάποιο ανθρώπινο μάτι, το οποίο θα δει εκ του σύνεγ­γυς, θα αξιολογήσει και εν συνε­χεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πλη­ροφορίες που κατέγραψε».

Δεν πέρασαν αυτόφωρο

Την ίδια στιγμή απορία προκάλεσε η απόφαση των δικαστών να αφή­σουν ελευθέρους τους δύο άνδρες μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, ορίζοντας τακτική δικάσιμο, όταν οι αστυνομικοί της Ρόδου έλεγαν πως για το συγκεκριμένο αδίκημα θα έπρεπε να τους συλλάβουν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Τελικά την Παρασκευή συνελήφθησαν οι δύο εμπλεκόμενοι. Ο 54χρονος μάγει­ρας παρέδωσε στις Αρχές απολογη­τικό υπόμνημα, ενώ ο 35χρονος, είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του να ζητήσει προθεσμία και είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση. Αμφότεροι αντιμετωπί­ζουν κακουργηματικές κατηγορίες για κατασκοπεία.

Στην κατοχή των δύο ανδρών βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι ελληνικές Αρχές ερευνούν και ελέγχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο και για επαφές των δύο κατηγο­ρουμένων και με άλλους Μουσουλ­μάνους στη Ρόδο, στην Κω αλλά και στη Νίσυρο, ενώ αξιόπιστες πηγές των ελληνικών υπηρεσιών ασφα­λείας τονίζουν πως θα ερευνηθούν οι «ψίθυροι που ακούγονται» για τα προξενεία της Τουρκίας στη Θεσσα­λονίκη και στη Θράκη…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή