Στη 1:35 το πρωί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής
Σε «σκληρές» συγκρούσεις και διαπληκτισμούς ενεπλάκη για ακόμα μία φορά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έκτακτη διάσκεψη των προέδρων που ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ.
Κάτι η διάθεση κυβέρνησης και της πλειονότητας της αντιπολίτευσης για επίσπευση των διαδικασιών, κάτι η «ανάγκη» της Προέδρου να διορθώσει τα ελληνικά των συναδέλφων της, δεν άργησαν να «ανάψουν τα αίματα» στην επιτροπή.
Η επιτροπή ξεκίνησε με έγκριση της η εισήγησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Φίλη για την άμεση έναρξη της διαδικασίας της συζήτησης στην Ολομέλεια της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων μέτρων, με δέκα (10) ψήφους υπέρ και της ολοκλήρωσης της, στις τρείς (3) τα ξημερώματα.
Από την άλλη πλευρά μόνο οκτώ (8) ψήφους πήρε η εισήγηση της προέδρου της Βουλής για έναρξη της διαδικασίας το πρωί, ενώ δύο(2) ψήφισαν «παρών».
Η εργασίες της επιτροπής, διεκόπησαν στις 23:55, για την οποία χρειάστηκε η γνωμοδότηση πάνω στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μετά από την επίτευξη μη απόλυτης πλειοψηφίας και στις 00:20 ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση.
Ο αντιπρόεδρος τη βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, απέσυρε την ψήφο του (υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας το πρωί), καθώς όπως είπε, εμείς πρέπει να άρουμε το αδιέξοδο, και προχώρησε στην αλλαγή της ψήφου του για να προχωρήσει η διαδικασία.
Η απόφαση των Προέδρων ήταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής στη μία 01:35 το πρωί, κάτω από την διαμαρτυρία του κ. Νίκου Φίλη, που στην απόφαση δεν καταγράφηκε και ώρα λήξης της συνεδρίασης.
Την απόφαση να εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχέδιο κύρωσης της συμφωνίας με τον ESM έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Στην ακόλουθη ψηφοφορία, υπήρξε απόλυτη ισοψηφία (10 – 10).
Βάσει του κανονισμού ωστόσο, υπερτερεί η πρόταση της Προέδρου της Βουλής. ..
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης πως τέθηκε ένα επιπλέον θέμα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά το κλείσιμο της Βουλής για τον ορισμό εκπροσώπου της Βουλής σύμφωνα με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου.
Στην σχετική εισήγησή της, η πρόεδρος αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στις 16:00, ζητώντας απ’ όσους έκαναν λόγο για «προσχώματα» στη διαδικασία από την πλευρά της, να ζητήσουν συγγνώμη. Η δική της πρόταση, ήταν η Ολομέλεια να ξεκινήσει το πρωί και να έχει 10ωρη διάρκεια.
Από την άλλη πλευρά, τον έντονο προβληματισμό τους για την εκπρόθεσμη κατάθεση των τροπολογιών εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Μητρόπουλος, με τον δεύτερο, να διερωτάται, πώς γίνεται οι δανειστές να πιέζουν την κυβέρνηση να συζητήσει ρυθμίσεις, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
«Διάτρητη» απ’ όλες τις απόψεις χαρακτήρισε την διαδικασία ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν Καραθανασόπουλος, χαρακτηρίζοντας «λαιμητόμους», τις τροπολογίες, ζητώντας παράλληλα και την απόσυρσή τους.
Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που εκπροσωπήθηκε από τον τον Βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, δεν τοποθετήθηκαν για τις νέες τροπολογίες επιφυλασσόμενοι να το κάνουν στην Ολομέλεια.
Σταθάκης: Δυστυχώς πάλι πέσαμε στη νύχτα
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που, στην ενημέρωση της επιτροπής τόνισε την αναγκαιότητα του κατεπείγοντος, το οποίο βασίζεται στα χρονοδιαγράμματα των προβλεπόμενων διαδικασιών από το Eurogroup και τα ξένα κοινοβούλια. Η δική του πρόταση ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το αργότερο στις 3 τα ξημερώματα.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε στον υπουργό, απανωτά ερωτήματα για το κατεπείγον της διαδικασίας για να καταλήξει πως τελικά δεν διαφωτίστηκε από τις απαντήσεις, ενώ ο κύριος Σταθάκης φανερά εκνευρισμένος, απάντησε«δεν μπορώ να σας απαντήσω»!