Θλιβερό ρεκόρ: Η Ελλάδα ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Φόβοι και για τρίτο κύμα
• Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη του ιού

Δυστυχώς, η Τετάρτη 30 Δεκεμ­βρίου θα μείνει στην ιστορία για έναν πάρα πολύ άσχημο λόγο. Η Ελλάδα των 10,7 εκατομμυ­ρίων κατοίκων ξεπέρασε σε απόλυτο αριθμό νεκρών από την πανδημία, την Κίνα του 1,4 δισ. πληθυσμού…

Μπορεί κάποιοι διεθνείς παρα­τηρητές να έχουν εκφράσει αμφι­βολίες σχετικά με την αξιοπιστία των κινεζικών στοιχείων, όμως αυτό μικρή σημασία έχει. Το σημαντι­κό είναι πως τα θύματα από τον ιό στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, παρότι κλείνουμε σχεδόν δύο μήνες με lockdown. Τα αισιόδοξα μηνύμα­τα ήρθαν με την έλευση του εμβολίου, όμως φαίνεται πως η παραγωγή του και η προμήθεια του από τις κυβερ­νήσεις περνά από χίλια κύματα…

Μεγάλες καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων έχουν προκαλέσει αγα­νάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά τους κέντρα.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της BionTech, η οποία συνεργάζε­ται με τη Pfizer, Ουγκούρ Σαχίν. Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250 εκα­τομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, με τον Γερμανό υπουργό Υγεί­ας να ζητά επίμονα από την ΕΕ να εγκρίνει και το εμβόλιο της Οξφόρ­δης, το οποίο ήδη έλαβε άδεια στη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επιστήμονες εκφράζουν την ανη­συχία τους για την πορεία του εμβο­λιασμού στην ΕΕ -άρα και στη χώρα μας- καθώς οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί, δεν είναι αρκετές και ανα­μένεται να υπάρxει μεγάλη καθυστέ­ρηση στον εμβολιασμό. Ακόμα και στις ΗΠΑ, το χρονοδιάγραμμα έπε­σε εντελώς έξω. Μόλις 2,8 εκατομ­μύρια Αμερικανοί έλαβαν το εμβό­λιο ως το τέλος του 2020, την ώρα που η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο για εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων…

Το ρωσικό εμβόλιο

Αισιοδοξία γεννά η προσπάθεια συνεργασίας της AstraZeneca (η εται­ρεία που συνεργάζεται με το πανε­πιστήμιο της Οξφόρδης) με τους Ρώσους επιστήμονες. «Ο συνδυα­σμός του Sputnik V και του εμβο­λίου της AstraZeneca θα εγγυάται την προστασία από την Covid-19 για δύο χρόνια» δήλωσε ο διευθυ­ντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυ­ξε το ρωσικό εμβόλιο.

Από τη μεριά της, η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Εξω­τερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια ώρα, αγνοώντας τις κοι­νές αποφάσεις της ΕΕ, η Ουγγαρία παρέλαβε 6.000 δόσεις του ρωσι­κού εμβολίου.

«Μάσκα και αποστάσεις και μετά το εμβόλιο»

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστη­μονικής Ένωσης Εντατικής Ιατρικής και Ιατρικής Εκτάκτου Ανάγκης, Ούβε Γιάνσενς θεωρεί ότι είναι πολύ πιθα­νό τα εμβολιασμένα άτομα να μολύ­νουν άλλους με τον κορωνοϊό: «Οι ιοί δεν θα μπορούν πλέον να βλάψουν το εμβολιασμένο άτομο, αλλά είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιάζονται και να μεταδίδονται. Δεν έχει ακόμη διευκρι­νιστεί τελεσίδικα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύουν τα ακόλουθα για τους επόμενους μήνες: τηρείτε τις αποστάσεις σας, φοράτε μάσκα, έστω κι αν έχετε εμβολιαστεί», τόνισε μιλώ­ντας στο RTL.

«Όταν κάποιος εμβολιαστεί προφυλάσσεται ο ίδιος από το να νοσήσει, αλλά μπορεί να μεταδώ­σει τον κορωνοϊό. Επομένως, πρέ­πει να υπάρχει συνολική τήρηση των μέτρων και σταδιακή χαλάρω­σή τους» δηλώνει από τη μεριά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Έκανε το εμβόλιο, αλλά νόσησε

Ένας 45χρονος νοσηλευτής στην Καλιφόρνια διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19 μία εβδομάδα αφού έκανε το εμβόλιο της Pfizer, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για κάτι μη αναμενόμενο.

«Γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου πως θα χρει­αστούν περίπου 10 με 14 ημέρες πριν αρχίσεις να αναπτύσσεις προ­στασία», δήλωσε ο Κρίστιαν Ρέι­μερς, επιδημιολόγος στο Σαν Ντιέ­γκο. «Αυτή η πρώτη δόση πιστεύου­με πως σου δίνει ανοσία γύρω στο 50% και θα χρειαστείς και τη δεύ­τερη δόση για να φθάσεις το 95%», πρόσθεσε.

Φόβοι για νέα έξαρση

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσμα­τα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοί­ξουμε στις 20 για παράδειγμα, θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα, και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομα­διαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλα­δή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοί­ξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο» ανέ­φερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Real fm.

Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Πουλάκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ ζήτησε υπομονή, τόνισε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρί­σιμοι και υπογράμμισε πως το τρί­το κύμα θα έρθει, «αλλά το ζήτημα είναι να μην είναι μεγάλο και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε σωστά τα μέτρα»…

Ανησυχία από τη μετάλλαξη

Στη μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασί­λειο, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από τον προηγούμενο τύπο, δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από τον νέο τύπο ιού» είπε και σημείωσε ότι το θέμα που παραμένει ακόμα σημαντικό, είναι «να δούμε κατά πόσο έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει, εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό, να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή