ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποκαλύπτει την παθογένεια που επικρατεί σε νευραλγικούς τομείς της κρατικής μηχανής όπως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.
ΒΕΒΑΙΑ δεν γίνεται λόγος για τις υπηρεσίες που ελέγχονται από τους δήμους και τις περιφέρεις που είναι στην κυριολεξία για τα μπάζα και συνιστούν δημόσιο κίνδυνο.
ΑΥΤΑ τα συμπτώματα εκφυλισμού νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών αναπτύχθηκαν από το πελατειακό κράτος που είχε ανάγει σε δόγμα το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.
Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ και η ιδιότυπη ασυλία που είχαν εξασφαλίσει δήμαρχοι και περιφερειάρχες είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας στρατιάς υπαλλήλων και πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στη διαχείριση κρίσεων.
ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο, η φωτιά στο Μάτι έπιασε στον ύπνο τον διαλυμένο μηχανισμό των κρατικών υπηρεσιών με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκανε ό,τι μπορούσε για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
ΜΟΝΟ που δεν μπορούσε να ελπίζει σε θαύματα αφού οι υπηρεσίες αυτές για δεκαετίες βρίσκονται σε απόλυτο λήθαργο.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ μετά την τραγωδία επεξεργάστηκε ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.
ΓΙΑΤΙ η διοικητική και οργανωτική δομή που ίσχυε μέχρι την τραγωδία στο Μάτι ήταν εντελώς αναποτελεσματική.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση η Κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών των καθ’ ύλην αρμοδίων για την Πολιτική Προστασία.
ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που δήμαρχοι, περιφερειάρχες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού παραπέμπονται για λάθη και παραλείψεις.
ΑΥΤΟ σημαίνει ότι έφτασε το τέλος της ατιμωρησίας και της ιδιότυπης ασυλίας για τα μεγαλόσχημα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
ΑΥΤΟ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όσοι είναι επιφορτισμένοι με την Πολιτική Προστασία.