Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των «βρώμικων» φαγητών.
Ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ είναι αγαπημένες διατροφικές συνήθειες όχι μόνο των Ευρωπαίων- καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια κυρίως τουρκικά- αλλά και των μεταναστών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Bild”.
Αλλά υπάρχει και ο οικονομικός αντίκτυπος: καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ,το 80% παράγονται στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.
Το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντόνερ.
Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.
Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.
Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά κρατάει αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.
Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Eυρωπαική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.
Τι απαντά η Κομισιόν στα… περί απαγόρευσης του γύρου
Ο γύρος και το κεμπάπ δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δημοσιεύματα, κυρίως στον γερμανικό Τύπο, περί του αντιθέτου.
Η Επιτροπή δεν σχεδιάζει ούτε σχεδιάζε ποτέ ανάλογη απαγόρευση, δήλωσε εκπρόσωπος, αντιθέτως πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Οι συγκεκριμένες ουσίες επιτρέπουν την ομογενοποίηση της κατάψυξης του προϊόντος, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένου ψησίματος ή άλλης θερμικής επεξεργασίας.
Εξασφαλίζεται έτσι ότι το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα στην ολότητά του και μπορεί να σερβίρεται με ασφάλεια στους καταναλωτές.
Με βάση την Κομισιόν, η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από 24 εκ των 28 κρατών – μελών της Ένωσης, ενώ ουδεμία χώρα αμφισβήτησε την ασφάλεια της χρήσης φωσφορικών αλάτων..
Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει, στις αρχές του νέου έτους και τη δική του συναίνεση.