Τα σχέδια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάπτυξης

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Με 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ η ελληνική οικονο­μία από 2021 ως το 2028 μπορεί να αλλάξει αρκεί να επενδυθούν σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκρι­τικό πλεονέκτημα. Τα 32 είναι από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τους άλλους κοινοτικούς πόρους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο που πρέπει να υπο­βληθεί μέχρι τον Απρίλη του 2021 και το 70% των πόρων θα πρέπει να δεσμευτεί το 2021 και το 2022. Συνε­πώς είναι μεγάλη ανάγκη να κινη­τοποιηθούν οι αρμόδιοι θεσμοί και φορείς για να είναι εφικτή η απορ­ρόφηση των κονδυλίων.

Οι τρεις στόχοι

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τρεις βασικούς στό­χους: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφε­ρειακής ανθεκτικότητας, ενώ οι πόροι θα κατανεμηθούν κατά σχεδόν 40% στην πράσινη ανάπτυξη και 20% στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι δύο στρατηγικές

Το Ταμείο βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαφορετικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη στρατηγική, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προ­εγγράφεται στην Έκθεση της Επιτρο­πής Πισσαρίδη και τις βασικές κατευ­θύνσεις του προγράμματος της ΝΔ. Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργα­σιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς. Ενίσχυση του ιδιωτι­κού τομέα με ιδιωτικοποιήσεις κρα­τικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, αποκλειστική ανάθεση σε ΣΔΙΤ των έργων υποδομής και κυκλι­κής οικονομίας και την μερική ιδιω­τικοποίηση του ασφαλιστικού συστή­ματος, των υπηρεσιών υγείας και επι­λεκτικά της εκπαίδευσης. Συρρίκνω­ση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της επιλογής των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. Μείωση της φορολογίας για τις ευκα­τάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφο­ρά φορολογικών βαρών σε κατανά­λωση και σε μικρές και μεσαίες ιδι­οκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Η δεύτερη στρατηγική, που προκρίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ, προω­θεί τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στή­ριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υπο­δομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), τη στήριξη και ανα­νέωση της μικρομεσαίας επιχειρημα­τικότητας και την ενίσχυση του ενιαί­ου και καθολικού κοινωνικού κράτους (Παιδεία, Υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προ­οδευτική φορολόγηση, που θα ελα­φρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισο­δηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότη­τα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Προσβλέπει στην ενερ­γειακή δημοκρατία και στην κοινωνι­κή συμμετοχή στην παραγωγή ενέρ­γειας και την ενίσχυση της μικρομε­σαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.

Η στροφή σε παραγωγικές επενδύ­σεις σε γεωργία, βιομηχανία και τεχνο­λογία, εδράζεται στην κατά προτεραιό­τητα χρηματοδότησής τους από τα δια­θέσιμα μέσα (Αναπτυξιακός Νόμος, Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΕΣΠΑ), στη διαμόρφωση κατάλληλων τεχνολο­γικών υποδομών και στην κινητο­ποίηση του καταρτισμένου ανθρώ­πινου δυναμικού.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης συμπυκνώνονται σε πέντε άξονες παρεμβάσεων:

Α. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.

Β. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με: ενίσχυση της εργασίας, έμφαση στην εργασία των νέων και των γυναι­κών, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Γ. Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση.

Δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτι­κότητα.

Ε. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωο­γόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή