Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Με 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ η ελληνική οικονομία από 2021 ως το 2028 μπορεί να αλλάξει αρκεί να επενδυθούν σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα 32 είναι από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τους άλλους κοινοτικούς πόρους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τον Απρίλη του 2021 και το 70% των πόρων θα πρέπει να δεσμευτεί το 2021 και το 2022. Συνεπώς είναι μεγάλη ανάγκη να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι θεσμοί και φορείς για να είναι εφικτή η απορρόφηση των κονδυλίων.
Οι τρεις στόχοι
Επισημαίνεται ακόμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τρεις βασικούς στόχους: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής ανθεκτικότητας, ενώ οι πόροι θα κατανεμηθούν κατά σχεδόν 40% στην πράσινη ανάπτυξη και 20% στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι δύο στρατηγικές
Το Ταμείο βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαφορετικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η πρώτη στρατηγική, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προεγγράφεται στην Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της ΝΔ. Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς. Ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, αποκλειστική ανάθεση σε ΣΔΙΤ των έργων υποδομής και κυκλικής οικονομίας και την μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, των υπηρεσιών υγείας και επιλεκτικά της εκπαίδευσης. Συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της επιλογής των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. Μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Η δεύτερη στρατηγική, που προκρίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (Παιδεία, Υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Προσβλέπει στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.
Η στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και τεχνολογία, εδράζεται στην κατά προτεραιότητα χρηματοδότησής τους από τα διαθέσιμα μέσα (Αναπτυξιακός Νόμος, Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΕΣΠΑ), στη διαμόρφωση κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών και στην κινητοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης συμπυκνώνονται σε πέντε άξονες παρεμβάσεων:
Α. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.
Β. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με: ενίσχυση της εργασίας, έμφαση στην εργασία των νέων και των γυναικών, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Γ. Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση.
Δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
Ε. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.