Τα πέντε μεγάλα ραντεβού για την ελληνική Οικονομία

ΤΑ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η «ΣΤΕΡΝΗ» ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ                                                                         

«Βουνό» τα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι την αξιολόγηση του Φθινοπώρου, κρατούν το οικονομικό επιτελείο σε επαγρύπνηση, καθώς κυβέρνηση και δανειστές θέλουν η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Την ώρα που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη, συνεχίζουν να ανταλλάσουν βολές  για το χρέος, η επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να συνδέσει με τις εξελίξεις για το χρέος και  τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το οικονομικό επιτελείο, συνεχίζει την διαπραγμάτευση με τηλεδιασκέψεις και emails, λίγο πριν οι δύο πλευρές, μπουν για τα καλά στο γεμάτο πρόγραμμα των επόμενων μηνών, που είναι γεμάτο κρίσιμα ραντεβού εντός και εκτός συνόρων.

Η αρχή είναι στις 29, όταν και θα συνεδριάσει το ΕWG, που θα εξετάσει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, για να διαπιστώσει την πορεία των προαπαιτούμενων, αλλά και για να οριστικοποιήσει την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα. Αν ακολουθήσουν το αρχικό πρόγραμμα αυτή θα γίνει κοντά στις 15 Σεπτεμβρίου και στο τέλος Οκτωβρίου.

Αμέσως ακολουθεί το Eurogroup της  9ης  Σεπτεμβρίου, το οποίο θα γίνει στην  Μπρατισλάβα, λόγω  της σλοβακικής προεδρίας.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές αναμένεται να απαιτήσουν διασφαλίσεις για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το Φθινόπωρο θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του «Brexit», που ακόμα αποκαλύπτονται, τις δημοσιονομικές «αρρυθμίες» σε Πορτογαλία και Ισπανία, όπως και το πρόβλημα τους ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που όπως έδειξαν τα νέα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, δεν περιορίζεται στην Ιταλική κρίση.

Μία ημέρα μετά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  και πολλοί περιμένουν μέτρα-παροχές, που θα αλαφρύνουν το βάρος του μνημονίου.  Δηλαδή την Παρασκευή οι δανειστές θα ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών υλοποίηση των νέων μέτρων και το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει τρόπο, να «δώσει», αλλά χωρίς να επιβαρύνει τον «στεγνό» προϋπολογισμό. 

Μία εικόνα που θα δούμε σε επανάληψη τον Οκτώβριο, αφού στις δέκα έχει καυτό Eurogroup αξιολόγησης και στις 13 το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ!  Εν μέσω αυτών των δύσκολων «ραντεβού», κάπου πρέπει να χωρέσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους  θεσμούς για την αξιολόγηση.

Με την δεύτερη αξιολόγηση να έχει 45 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 16 Νοεμβρίου, η πίεση για αποτελέσματα είναι μεγάλη, ειδικά τώρα που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα 15+1 προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Αυτή η «διπλή» αξιολόγηση του Φθινοπώρου, από την μια «ξεκλειδώνει» την δεύτερη υπό-δόση των 2,8 δις ευρώ και από την άλλη ανοίγει τον δρόμο για μία καλή συμφωνία, με μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να πέσουν από το 3,5% κοντά στο 2-2,5% μετά το 2018, ώστε να «ανασάνει» η ελληνική Οικονομία.

Αν και οι δανειστές δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την πρόοδο στην υλοποίησή τους, το οικονομικό επιτελείο, κατά τις επισκέψεις Λιου και Μοσκοβισί, έχει επισημάνει πως η βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Τα ανάμεικτα μηνύματα και η «στερνή» του Δεκεμβρίου

Το Μεσοπρόθεσμο εκτός απροόπτου, πάει για τον Δεκέμβριο, με τους δανειστές να ζητούν περισσότερα στις  αποκρατικοποιήσεις, που θεωρούν ότι έχουν μείνει πίσω και την στελέχωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε (Υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων),  και στο ΤΧΣ, όπου μαζί με τα Εργασιακά και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, που αποτελούν φάκελο «κλειδί» της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα προαπαιτούμενα

Οι δανειστές, τον Σεπτέμβρη περιμένουν να δουν πρόοδο στην ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών, τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και να έχει περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

Μένοντας στις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων. Ήδη είδαμε το πλαίσιο για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.

Στον μακρύ δρόμο για την αξιολόγηση οι δανειστές περιμένουν να δουν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020, το οποίο πάει για Δεκέμβριο, την πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης ένα του ΟΟΣΑ, που αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου, τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, τα εργασιακά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Από το σύνολο των μέτρων για την αξιολόγηση οι δανειστές  δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε είκοσι έξι,  που πρέπει να είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο, όπως την αλλαγή στο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, τα μέτρα ή τα αντίβαρα, για τα  ειδικά  μισθολόγια, το νέο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων και τέλος τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή