Οι έλληνες πολιτικοί, ακόμα και αριστεροί ή μαρξιστές, έχουν βάλει στοίχημα να διαψεύδουν συνεχώς τη ρήση του Καρλ Μάρξ ότι «η ιστορία την πρώτη φορά επαναλαμβάνεται ως τραγωδία και τη δεύτερη φορά ως φάρσα», διότι στη χώρα μας επαναλαμβάνεται μόνο ως… ιλαροτραγωδία. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σοκ ανάπτυξης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης στον Guardian, για να «εισπράξει» μετά από λίγο τα απογοητευτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία παρουσιάζουν να συνεχίζεται η ύφεση και το 2016, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των πάντων, του πρωθυπουργού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για έναρξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα από το 2016.
Αυτές οι χαζοχαρούμενες προβλέψεις για το τέλος της ύφεσης και την έναρξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας έχουν γίνει πια ανέκδοτο την τελευταία εξαετία. Διότι, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη, δηλαδή οι παράγοντες που προσδιορίζουν το ΑΕΠ, όπως κατανάλωση, επενδύσεις, για παράδειγμα, όλοι οι διαχειριστές των τυχών της χώρας μας και των κατοίκων της το «ρίχνουν» στα «παραμύθια» ή, κοινώς, «ανέκδοτα». Όπως αυτό το «παραμύθι» που είχε «διηγηθεί» στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» (16 Μαρτίου 2013) ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ότι “στόχος μου είναι να γίνει μια μεγάλη έκρηξη –big bang ανάκαμψης και ευημερίας», επισημαίνοντας ότι “έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη»! Είχαν προηγηθεί η παρουσίαση από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο του «σχεδίου ανάσχεσης της ανεργίας», που «πρόβλεπε»… 700.000 θέσεις εργασίας και οι δηλώσεις των κ. κ. Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Προβόπουλου για ανάκαμψη το 2014, ενώ από μετά την κρίση και ιδιαίτερα μετά το 2009 οι τότε κυβερνώντες μας έλεγαν τα γνωστά «παραμύθια» για «πρωτογενή πλεονάσματα» από το 2012, για επανείσοδο της χώρας στις αγορές από το 2013 και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Και είπε τότε το «παραμύθι» αυτό ο κ. Σαμαράς όταν στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε ότι «τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων», όταν επί τρία χρόνια όλοι μιλούσανε για «μεταρρυθμίσεις», αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί ούτε μία. Τρανή απόδειξη ότι επί τρία χρόνια έως τότε δεν είχε γίνει ούτε μια απόλυση επίορκου δημόσιου υπαλλήλου. Διότι, η απόλυση επίορκου δημόσιου υπαλλήλου, άχρηστου, ανάξιου ή «κοπανατζή», όπως τον χαρακτήρισε ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι διαρθρωτική αλλαγή. Τρανή απόδειξη ότι στα τρία αυτά χρόνια έως τότε δεν είχε γίνει ούτε μία σχεδόν ιδιωτικοποίηση. Διότι και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μείζων διαρθρωτική αλλαγή. Τρανή απόδειξη ότι στα τρία αυτά χρόνια έως τότε των «παραμυθιών» για μεταρρυθμίσεις δεν είχε γίνει κανένας ουσιαστικός εξορθολογισμός του σπάταλου και άναρχου δημόσιου, ο οποίος εξακολουθεί να «ρουφάει» λαίμαργα σημαντικούς πόρους που εισρέουν στα δημόσια ταμεία με τη μορφή φόρων, περικοπών μισθών και συντάξεων, «κουρεμάτων, παρεμβάσεων και δανείων από την τρόικα. Διότι, και ο οργανωτικός και λειτουργικός εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα είναι σημαντική διαρθρωτική αλλαγή.
Σπεύδουμε να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο περίπου σχόλιο έκανε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για το «ανέκδοτο» αυτό του κ. Σαμαρά για «big bang ευημερίας και δημιουργίας». «Δεν γνωρίζουμε από που ακριβώς αντλεί αυτή του την αισιοδοξία περί ανάκαμψης και big bang δημιουργίας ο πρωθυπουργός. Από τους εκατομμύρια ανέργους, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Ή μήπως από τις προβλέψεις για χειροτέρευση της κατάστασης μέσα στο 2013;», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στον «Τύπο της Κυριακής».
Το εκπληκτικό είναι ότι σήμερα, η ΝΔ σχολιάζει με τον ίδιο περίπου τρόπο την αισιόδοξη πρόβλεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα μπαίνει πια σε αναπτυξιακή «κανονικότητα»…