Καταγγελίες – «φωτιά» από τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο
Τρεις ημέρες έχουν περάσει από το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία.
Όσο κυλούν οι ώρες το φως της δημοσιότητας βλέπουν συνεχώς νέα στοιχεία για λάθη και παραλείψεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον εκτροχιασμό του τρένου της γραμμής «Αθήνα – Θεσσαλονίκη» το βράδυ του Σαββάτου.
Παράλληλα, προκύπτουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και σοβαρές καταγγελίες για εγκληματική ολιγωρία που κρατάει χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης του μοιραίου «Ιντερσίτι».
Ενδεικτικά είναι τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του προσωπικού έλξης Κωνσταντίνος Γενιδούνιας, ο οποίος έκανε λόγο για κακή συντήρηση των τρένων, βλάβες που δεν διορθώνονται και τραγικές ελλείψεις προσωπικού που δεν καλύπτονται.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν λειτουργούν οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, οι οποίες δίνουν την ένδειξη στον μηχανοδηγό ότι μπαίνει σε παρακαμπτήριο γραμμή. Δηλαδή τα φωτοσήματα και η τηλεδιοίκηση στη γραμμή αυτή δεν λειτουργούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών.
Και πρόσθεσε: «Οι εργασίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τη δεκαετία του 2000, τώρα η κατάσταση της υποδομής βρίσκεται στην τελική της φάση, ωστόσο έχουν πληρωθεί από το 2004-2005. Δεν λειτουργούν και μάλιστα τα συστήματα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους. Το να πούμε ότι ο μηχανοδηγός είχε παραπάνω ταχύτητα είναι το μόνο εύκολο αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι ότι ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς στη χώρα και παραμένει, όταν καλύπτονται όλες οι παράμετροι. Σε κάθε τρένο υπάρχει εγκατεστημένη συσκευή προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αλλά η συσκευή αυτή δεν λειτουργεί επίσης».
Ο κ. Γενιδούνιας μίλησε ακόμη για δραματική μείωση του προσωπικού των μηχανοδηγών. «Οι μηχανοδηγοί αυτή τη στιγμή δουλεύουν υπερεντατικά. Το έχουμε τονίσει, όπως έχουμε τονίσει για τα συστήματα ασφαλείας δεν υπάρχουν, έχουμε τονίσει ότι το 2010 που 120 άνθρωποί μας έφυγαν και πήγαν σε νοσοκομεία, να φυλάνε αρχαιότητες –σεβαστό και αυτό το επάγγελμα- και να κάνουν από ένα απολύτως εξειδικευμένο επάγγελμα, άλλες δουλειές, σήμερα αντί να είμαστε 420 είμαστε 230 σε όλη την Ελλάδα».
Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με εντολή του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να καταλάβουν τι ήταν αυτό που έβγαλε το τρένο με τα πέντε βαγόνια από την πορεία του.
Οι πρώτες επίσημες απαντήσεις αναμένονται να δοθούν με επίσημο πόρισμα την Παρασκευή. Μέχρι τότε υπό διερεύνηση βρίσκεται ένας συνδυασμό ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων από πλευράς των υπευθύνων των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταχύτητα με την οποία εκτροχιάστηκε το τρένο στο Άδενδρο ξεπερνούσε τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, όταν η κίνηση των τρένων στις παρακαμπτηρίους των σιδηροδρομικών γραμμών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.
Ήταν ένα από τα παλιά πορτοκαλί «Ιντερσίτι», τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρησιμοποιεί αναγκαστικά λόγω ελλείψεων σε τροχαίο υλικό και ανταλλακτικά, εξαιτίας των οποίων ορισμένα από τα νεότερα «Ιντερσίτι» έχουν τεθεί σε ακινησία.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι δραματικές με αποτέλεσμα αρκετοί σταθμοί στο άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης – κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες – να υπολειτουργούν.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Πετράκης απέφυγε να απαντήσει στις φήμες περί ακατάλληλης σήμανσης αποδίδοντας το δυστύχημα στην «κακιά στιγμή».
«Το σιδηροδρομικό δίκτυο σε εκείνο το σημείο λειτουργεί επί 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα για το δίκτυο. Ήταν μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της. Όλα τα σύνθετα συστήματα όπως ο σιδηρόδρομος, έχουν μία συγκυρία μεταξύ παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια. Είναι έμπειρα τα μέλη της επιτροπής, θα βρουν τι έφταιξε».
Σύμφωνα με τον κ. Πελέκη όλα τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά σε δέκα μέρες και στη χειρότερη περίπτωση σε δώδεκα.
Mετά την απομάκρυνση και του τελευταίου βαγονιού τα συνεργεία θα προχωρήσουν και στην κατεδάφιση του σπιτιού που διαπέρασε ο συρμός.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος
Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, όμως τρία είναι αυτά στα οποία εστιάζουν τις έρευνές τους οι αρχές.
Το πρώτο σενάριο, που φαντάζει και το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, είναι αυτό του ανθρώπινου λάθους.
Ο μηχανοδηγός φέρεται να είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα που να οδήγησε στον εκτροχιασμό. Είναι πιθανόν, δηλαδή, η αμαξοστοιχία να είχε μεγαλύτερη ταχύτητα με αποτέλεσμα όταν έφτασε στην «κλείδωση» των δύο γραμμών και έπρεπε να μπει στην παρακαμπτήριο να εκτροχιάστηκε.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να προέκυψε αστοχία υλικού είτε στις γραμμές του σιδηρόδρομου είτε στις ρόδες της αμαξοστοιχίας. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι εργασίες συντήρησης της μηχανής και των βαγονιών, αλλά και τυχόν επισκευές που έγιναν στις ράγες.
Το τρίτο σενάριο είναι να υπήρξε κάποιο «εμπόδιο» πάνω στις ράγες που να οδήγησε στον εκτροχιασμό. Εφόσον επαληθευτεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ερευνηθεί ποιο ήταν αυτό το εμπόδιο και πως βρέθηκε εκεί.
Η κατάσταση των τραυματιών
Στο μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση, με καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, νοσηλεύονται στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» οι τρεις πολυτραυματίες, που διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το πρωί της 14ης Μαΐου 2017, μετά από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο Άδενδρο.
Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Νοσοκομείου, πρόκειται για έναν άνδρα 40 ετών και δύο γυναίκες, ηλικίας 58 και 41 ετών αντίστοιχα.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, ανέφερε ότι οι τραυματίες «συνεχίζουν να νοσηλεύονται στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου, η κατάσταση τους είναι σταθερή, διατηρούν καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, καθώς βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και η κατάσταση τους εξελίσσεται ομαλά».
Στάση εργασίας λόγω πένθους
Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, λόγω πένθους και σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και συμπαράστασης προς τους οικείους τους.
Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 09:30 το πρωί έως τις 16:30 το απόγευμα, προκειμένου και το προσωπικό να παραστεί στις κηδείες των δυο εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Λόγω της στάσης εργασίας αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια των τρένων του βασικού άξονα, περιφερειακών γραμμών, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου (συν ορισμένα δρομολόγια από και προς αεροδρόμιο), καθώς και των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια ενός επιβάτη και δυο εργαζομένων της, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στο σταθμό του Άδενδρου, καθώς και τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Εις μνήμην των αδικοχαμένων εργαζομένων κηρύχθηκε τριήμερο πένθος σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες και όλες οι σημαίες σε όλα τα συγκροτήματα του Δικτύου κυματίζουν μεσίστιες.