Τα «κουφά» της πάντα ανάπηρης ελληνικής οικονομίας

Εγινε ή θα γΙνει κι αυτό, αν, τελικά, εφαρμοσθούν όσα εμφανίζουν οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό και που έστειλε η κυβέρνηση και στους «θεσμούς».

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και αναλογιστές, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι θα μειωθούν περισσότεροι οι συντάξεις εκείνων που εργάζονται περισσότερα χρόνια, ενώ των χαμηλόμισθων και με λίγα έτη ασφάλισης (έως 25) τα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερα! Κι έτσι, συνεχίζονται τα «κουφά», τα οποία κατέστησαν ανάπηρη την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια «κατάκοιτη». Απαριθμούμε μερικά εκκωφαντικά εις ώτα μη ακοούντων:

-Σε περίοδο (κυρίως μετά το 2008) κατά την οποία η ύφεση «πλακώνει» την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, οι κυβερνήσεις απομυζούν όλους σχεδόν τους εθνικούς (αναπτυξιακούς) πόρους με αύξηση φόρων και κρατήσεων και αυξάνουν συνεχώς τις μη παραγωγικές δαπάνες!

-Σε περίοδο (κυρίως από το 1992 έως το 2000) κατά την οποία αυξανόταν το ΑΕΠ, αυξανότα, ενώ έπρεπε να μειωνόταν και η ανεργία!

-Σε περίοδο (1982,1986, 1987, 1991, 1996) κατά την οποία μειωνόταν σημαντικά το έλλειμμα, αυξανόταν, ενώ έπρεπε να μειωνόταν, και το χρέος!

-Σε περίοδο (1996 – 2003) κατά την οποία επιβάλλονταν συνεχώς νέοι και αυξάνονταν συνεχώς παλαιοί φόροι, τα τοκοχρεολύσια απορροφούσαν συνεχώς και ακαταπαύστως ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που συγκεντρώνονταν από τη φορολογία!

-Σε περίοδο (1985- 2009) κατά την οποία σημειώνονταν υψηλοί σχετικά ρυθμοί ανάπτυξης, δεν βελτιωνόταν ανάλογα και το βιοτικό επίπεδο με ανάλογη αύξηση του πραγματικού μισθού!

-Σε όλη σχεδόν την περίοδο μετά το 1980 τα εξασφαλιζόμενα από τη φορολογία έσοδα δεν δικαιολογούνταν από τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, δηλαδή ήταν φορορομπηχτικά!

-Σε περίοδο κατά την οποία παρατηρείται σημαντική υστέρηση εσόδων, οι κυβερνήσεις δικαίωναν τις προσδοκίες των συστηματικών ή υψηλόμισθων φοροφυγάδων με τις συνεχείς αποφάσεις για ρύθμιση ή περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

-Σε μια μακρά περίοδο (ιδιαίτερα μετά το 1980) κατά την οποία το δημογραφικό παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, τιμωρείται η πολύτεκνη οικογένεια με την επιβολή περισσότερων φόρων σε σχέση με τους… άγαμους!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή