Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Την απόφασή της να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την Πέμπτη ανακοίνωσε η ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Όπως είπε ο πρόεδρός της Νίκος Τράκας θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην μείνει κανείς στον δρόμο και να περάσει η πρότασή της που κατατέθηκε και σήμερα στον Πρωθυπουργό.
Αναφορικά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες είπε ότι θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία.
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μετά την κινητοποίηση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει εκ νέου σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσει.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Στη σχετική ανακοίνωση η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται εποικοδομητική, τονίζεται ότι έγινε σε καλό κλίμα και προστίθεται ότι:
- Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.
- Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.
- Κατέστη επίσης σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.
- Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.
Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη, η τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού.
Η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών» εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προβλέπει την υπογραφή νέων συμβάσεων για όσους εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στις συμβάσεις και θα καλύψουν τις αναγκαίες πιστώσεις.
Απώτατο όριο για την έναρξη των νέων συμβάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2018. Προβλέπεται επίσης ότι εντός Ιουλίου οι δήμοι θα υποβάλουν αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Θα ακολουθήσει σχετικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ όπου το όριο της ηλικίας θα αυξάνεται κατά πέντε έτη. Προβλέπεται ακόμη πρόσθετη μοριοδότηση για όσους υποψήφιους έχουν εργαστεί στο παρελθόν ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.