Τι θα γίνει με τον αγωγό TAP και τον ΔΕΣΦΑ – Καλό το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές – Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη
Μέσα στη νέα συμφωνία με τους θεσμούς, υπάρχει ρητή αναφορά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου μέχρι το 2018, το θέμα της εξαγοράς του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αγωγών ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία, Socar και η κατασκευή του αγωγού του Νότιου Διαδρόμου ΤΑΡ, ήταν θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΑΠΕΝ) Πάνου Σκουρλέτη, με τον CEO της εταιρίας, Ανάρ Μαμαντόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις εκκρεμότητες του αγωγού ΤΑP, για να προχωρήσει η διαδικασία και να καταστεί δυνατή η γρήγορη κατασκευή. Μέσα στις εκκρεμότητες, υπάρχουν κυρίως τεχνικά ζητήματα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε από την ελληνική πλευρά και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος και στελέχη του υπουργείου.
Ενώ από την πλευρά της Socar παρευρέθησαν οι Ίαν Μπράντσοου διευθύνων σύμβουλος του TAP, ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικλ Χόφμαν και ο διευθυντής για την Ελλάδα Ρικαρντ Σκουφιας.
Στο τραπέζι είναι το θέμα του ποσοστού ιδιοκτησίας του ΔΕΣΦΑ καθώς, ακόμα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρώπης για το θέμα (Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Η ελληνική πλευρά για ακόμα μία φορά τόνισε πως η στάση της κυβέρνησης είναι υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών, μέσα από αυτή την «ενεργειακή» συμφωνία.
Οι ευρωπαϊκές ενστάσεις, έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα του ανταγωνισμού και έχει ζητήσει να μειωθεί το προς πώληση πακέτο από το 66% στο 49%, να μην υπάρχει δηλαδή η υπέρβαση του 50% της ιδιοκτησίας και μετά θα δώσει το «οκ» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει ο διαχωρισμός να γίνει με Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς, κάτι που σημαίνει πως αν οι Αζέροι αποκτήσουν το 49%, της εταιρίας, τότε δεν θα έχουν το μάνατζμεντ του ΔΕΣΦΑ, αλλά μόνο μία θέση στο εποπτικό συμβούλιο.
Το υπόλοιπο 17% των μετοχών θα πρέπει να διατεθεί σε τρίτο μέρος για να μην υπάρχει θέμα υγιούς ανταγωνισμού.