Συναγερμός πολέμου στην Ευρώπη

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΡΩΜΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ – ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στο αεροδρόμιο και το Μετρό των Βρυξελλών έφεραν τον συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Στη μία μετά την άλλη τις πρωτεύουσες, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη επιβάλλονται έκτακτα μέτρα.

Είναι προφανές ότι ο στόχος των, όπως όλα δείχνουν, τζιχαντιστών δεν ήταν μόνον να γεμίσουν με νεκρούς τις Βρυξέλλες αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα φρίκης στους Ευρωπαίους πολίτες γεμίζοντάς τους φόβο και χτυπώντας όχι μόνο την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων αλλά και την οικονομία των χωρών. Είναι προφανές επίσης ότι πράξεις σαν και αυτή αποτελούν ένα επιπλέον πλήγμα στο φλέγον θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Ωστόσο τα πλήγματα στις Βρυξέλλες έχει και μία διάσταση που εντείνει τον πανικό. Στην Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει τα ταξίδια της περιόδου για το Καθολικό Πάσχα. Χτύπημα σε αεροδρόμιο σε περίοδο αυξημένων μετακινήσεων προκαλεί όπως είναι φυσικό μεγαλύτερη ανησυχία, για αυτό και τα μέτρα ασφαλείας ξεκινούν από κόμβους μετακινήσεων όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Βέλγιο μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα:

 

BREAKING: Belgium declares 3 days of national mourning – https://t.co/bduImiLKRf

— Breaking911 (@Breaking911) March 22, 2016

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες στον απόηχο του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος…

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής το εάν οι δύο άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν λίγο μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο των Βρυξελλών, έχουν κάποια σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης.

AdTech AdΟι συλλήψεις έγιναν κοντά στο Nord Station.

Στο μεταξύ, μία φωτογραφία-ντοκουμέντο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου των Βρυξελλών Ζάβεντεμ έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό δίκτυο DH στην οποία απεικονίζονται οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες για το μακελειό στο αεροδρόμιο δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιήσουν τις βόμβες που μεταφέρουν.

ασδφασδφ

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών κάνουν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης.

Παράλληλα, η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις δύο επιθέσεις.

Τρόμος και πανικός στις Βρυξέλες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις Βρυξέλλες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

1

Όπως αναφέρει το Russia Today, επικαλούμενο μαρτυρίες τα βελγικά σύνορα με τη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν κλείσει.

Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. Την ίδια στιγμή, έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων. «Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.

1

Συστάσεις από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε έναν ή ίσως δύο σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών. Εκπρόσωπος των αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά.

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί» ανεβαίνει το επίπεδο απειλής στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Συναγερμός στο Παρίσι
Το Παρίσι ήταν το πρώτο που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ, επιφυλακή και στην Ιταλία, «σοκαρισμένο» το Λονδίνο που συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης.

Αυξήθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στο Ορλί όπως και στον Γκαρ ντυ Νορντ (που συνδέει σιδηροδρομικά Παρίσι και Βρυξέλλες).

Ενίσχυση μέτρων και στο αεροδρόμιο της Τουλούζης. Ανεστάλησαν επίσης τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των Eurostar και Thalys.

Παράλληλα η Γαλλία αποφάσισε να αναπτύξει 1.600 επιπλέον αστυνομικούς για να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της και στις δημόσιες συγκοινωνίες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Bernard Cazeneuve μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande Συνολικά 400 πρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισίου και στρατιωτικές περιπολίες θα επικεντρωθούν σε σημεία μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΣ “μετά τις σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αποφάσισα να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα, στα συνοριακά σημεία ελέγχου καθώς επίσης και στις υποδομές μεταφορών αέρος, θαλάσσης και στις σιδηροδρομικές μεταφορές”. Πηγή του αεροδρομίου Ρουασί στο Παρίσι ανέφερε ότι έχουν ήδη ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Βρετανία
Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο. «Είμαι σοκαρισμένος και ανήσυχος για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον.

Οχυρώνεται η Ρώμη
Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο).

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε και ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η ιταλική πρωτεύουσα και η Αγία Έδρα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στη Δανία

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

“Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη”, ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.

Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κλειστά σύνορα στην Ολλάνδία
Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα – κυρίως προς την βελγική πλευρά.

Σε κατάσταση συναγερμού η Σουηδία

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο Φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter:

“Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα”.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία
Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.

Προειδοποίηση βλέπουν οι Ιταλοί
«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.
Παράλληλα, σε σχόλιό του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

Επίθεση κατά της δημοκρατικής Ευρώπης καταγγέλει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας
Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε πως οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης». «Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια «απεχθή επίθεση». «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή