ΜΕ το «μαξιλάρι» των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήνεται ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τόσο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό για εκλογές την Άνοιξη.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αναστολή των πλειστηριασμών, χιλιάδες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις και μια κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα ενισχύσουν την ντόπια αμυντική βιομηχανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διαθέσει όλο το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει τις συνθήκες για εκλογικό αιφνιδιασμό την Άνοιξη.
Οι συνεργάτες του τον έχουν προειδοποιήσει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το συντομότερο, γιατί το πολιτικό κεφάλαιο μπορεί να εξαντληθεί και η πτώση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει χαρακτηριστικά κατρακύλας.
Η εφιαλτική πανδημία ακύρωσε τα σενάρια για διπλές εκλογές τον Ιούνιο και μια νέα καθαρή τετραετία.
Γι’ αυτό η στρατηγική του Μαξίμου σχεδιάζεται τώρα για τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.
Γι’ αυτό μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα αποθεματικά που έχει κληρονομήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει και το κοινοτικό πακέτο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εντολές που έχουν δοθεί από το Μαξίμου στους υπουργούς είναι να αποφύγουν κάθε αντιλαϊκό μέτρο στο προσεχές εξάμηνο, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάδειξη θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να εγκλωβιστεί το ακροδεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.
Από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το Μαξίμου αποκαλύπτεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ακροδεξιού ακροατηρίου τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης απέναντι στους μετανάστες.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον εκλογικό αιφνιδιασμό, το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει απροκάλυπτα τη μεγάλη δύναμη κρούσης που διαθέτει στους μηχανισμούς προπαγάνδας και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επαφές με καναλάρχες και εκδότες, καθώς και παράγοντες της διαπλοκής που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στο μιντιακό σύστημα.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ακυρώνει τις προσπάθειες για γρήγορη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και εμποδίζει την άμεση επαφή του Αλέξη Τσίπρα με την κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές την Άνοιξη αποτελούν στρατηγική επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός για το προσεχές εξάμηνο.
Κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων και μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
Ετοιμοι για διάλογο
Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες» είπε για να προσθέσει. Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε.
«Θα έχουμε εμβόλια για τον κορωνοϊό»
Για την πανδημία, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν». Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών»
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.
«Από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας»
Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό»
Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.
Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.
Eισφορά αλληλεγγύης
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.