ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Η προετοιμασία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία υπουργών και στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι οι εν λόγω συσκέψεις είναι ενημερωτικές και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, και επιμένουν στο γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν μία πρόγευση ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια τον «οδικό χάρτη» εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική απαλλαγής της χώρας από την ύφεση και το Μνημόνιο, μέσα από την έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εξαγγείλει θέσεις απασχόλησης σε μία προσπάθεια να διαφυλάξει μέρος της φιλολαϊκής ταυτότητας της κυβέρνησής του.
Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να ετοιμάζεται από το βήμα της ΔΕΘ να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για «ένα προγραμματισμό προσλήψεων που αφορούν σε παιδεία και υγεία».
Ταυτόχρονα, βρίσκονται εν αναμονή για το «πράσινο φως» των εταίρων σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις, καθότι η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί μείζονος σημασίας ότι πρέπει οι πολίτες να ανακουφιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε θα ανακοινώσει πως ακριβώς θα κατανεμηθεί μέρος των εσόδων από τις άδειες στις ευπαθείς ομάδες, όπως και μέτρα για όσους απώλεσαν το ΕΚΑΣ.
Στο επίκεντρο και η αξιολόγηση
Και η πορεία της διαπραγμάτευσης όμως με τους θεσμούς, απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευσης της υποδόσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Το βάρος σημειώνουν ότι μεταφέρεται στην δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά και θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Θέμα συζήτησης τέλος, χθες, ήταν και η επικείμενη ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο βάρος για την ενίσχυση της συνεργασίας, με στόχο να εισέλθει η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.