Δεδομένο πρώτο: οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας είναι τόσο πολλοί, ώστε ο ιός έχει πολύ «χώρο» να διασπαρεί και να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.
Δεδομένο δεύτερο: όλοι μας, ανεξαιρέτως, χαλαρώσαμε από τις αρχές καλοκαιριού. Κάτι η εκπομπή του μηνύματος «ανεμελιάς» του τύπου «πετάμε τις μάσκες» από την κυβέρνηση, κάτι η παραπάνω σιγουριά που ενδόμυχα αισθανόμαστε όσοι έχουμε κάνει το εμβόλιο, κάτι η συσσωρευμένη κούραση από 1,5 χρόνο πανδημικής κρίσης και περιοριστικών μέτρων, η επιμέλεια με την οποία τηρούμε τα μέτρα προστασίας δεν είναι ίδια με εκείνη της περασμένης Άνοιξης –πολλώ δε μάλλον του περασμένου χειμώνα.
Δεδομένο τρίτο: το τέταρτο κύμα της πανδημίας ήδη «σαρώνει», πριν καν επιστρέψουν από τις διακοπές τους και οι τελευταίοι αδειούχοι και πριν καν τεθούν σε κανονική λειτουργία οι επιχειρήσεις και η εκπαίδευση. Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί ήδη προβλέπουν ότι οι διασωληνωμένοι στα τέλη του μήνα θα ξεπεράσουν τους 700, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής με 850 διασωληνωμένους, την περασμένη εφιαλτική Άνοιξη.
Με άλλα λόγια, κινούμαστε ήδη προς οριακές καταστάσεις, πριν καν μαζευτούμε όλοι στις δουλειές και τα σχολεία μας, πριν καν καταλάβουμε όλοι πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει απ’ όλα αυτά είναι ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «η χώρα δε θα οδηγηθεί σε νέο lockdown» δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα –εύλογο- ευχολόγιο. Γιατί αν το σχεδόν 45% των συμπολιτών μας παραμείνει ανεμβολίαστο και η επιδημιολογική επιβάρυνση που παρατηρείται αυτές τις εβδομάδες συνεχίσει να εξελίσσεται, τότε ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει αν θα αποφύγουμε νέο lockdown ή όχι. Εκτός κι αν στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει πως σε περίπτωση που ξεχειλίσουν τα νοσοκομεία και πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, θα απαντήσει με τη φράση «ας προσέχατε και ας είχατε εμβολιαστεί».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ