Στις εξαγωγές και τον Τουρισμό θα πονέσει το «Brexit»!

 Τι θα γίνει με τους  Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στο Ην. Βασίλειο!

  Τελώνείο θέλουν να βάλουν οι Άγγλοι στις ευρωπαικές εξαγωγές!

  Το «Brexit» είναι πλέον  πραγματικότητα. Όμως το ερώτημα στην αγορά, είναι πόσο και πως θα επηρεάσει την ελληνική Οικονομία; Οι σχέσεις Ελλάδας – Μ. Βρετανίας είναι σημαντικές και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, αναμένεται να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στη εισροή επισκεπτών, ενώ μέρος τους βάρους θα πέσει και στις ελληνικές εξαγωγές, καθώς η αποδυνάμωση της Στερλίνας, κάνει πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς και αυτό σημαίνει πως οι εξαγωγείς περιμένουν κάμψη στις εξαγωγές, τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η σχέση Στερλίνας – Ευρώ. Όμως πόσο θα μας κοστίσει στο μεσοδιάστημα;

Η Στερλίνα, μετά την μεγάλη άνοδο λίγο πριν το δημοψήφισμα, που έφτασε μία ανάσα από το 1,5 δολάριο, αμέσως μετά τα αποτελέσματα κατέρρευσε, πέφτοντας χωρίς αλεξίπτωτο, σε χαμηλό 31 ετών, κοντά στην ισοτιμία των 1,36 δολαρίων! Αυτό σημαίνει ότι αν και οι τιμές μπορεί να μείνουν οι ίδιες, στις χώρες της Ευρωζώνης, για τους Βρετανούς που θα πληρώνουν με την αδύναμη στερλίνα, θα φαίνονται πιο ακριβά. Εκτός από τις εξαγωγές, αυτό αναμένεται να στοιχίσει και στον ελληνικό τουρισμό, καθώς μέχρι και φέτος αναμένονται μεγάλες τουριστικές ροές από το Ην. Βασίλειο, αλλά αν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει από τις κρατήσεις του 2017.

Μάλιστα σε κίνδυνο ίσως βρεθούν και οι ισχυροί επενδυτικοί δεσμοί των δύο χωρών, καθώς οι Βρετανοί κεφαλαιούχοι, έχουν στην κατοχή τους, δάνεια μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις, συνολικής αξίας, 41,76 δις ευρώ!  Το νούμερο είναι πραγματικά αστρονομικό, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί ότι αντιστοιχεί στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι ενώσεις εξαγωγέων, οι αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων και φυσικά η Πανελλήνια ένωση Εξαγωγέων  η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι πάνω από 1,2 δισ. στερλίνες, με το Ην. Βασίλειο, να είναι ο έκτος πιο σημαντικό προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές, να αποτελεί τον δέκατο πέμπτο πιο σημαντικό επενδυτή στην χώρα μας, με εξαγωγές που το πρώτο 9μηνο του προηγούμενου έτους που έφτασαν το 1,07 δις ευρώ και εισαγωγές που το ίδιο διάστημα άγγιξαν το 1,19 δις ευρώ.

Η Ελλάδα, είναι ο τεσσαρακοστός τρίτος «πελάτης» της Μ. Βρετανίας και ο πεντηκοστός έκτος  προμηθευτής της Βρετανικής αγοράς. Με την χώρα μας να έχει συγκεκριμένες μεγάλες βιομηχανίες, όπως είναι ο Τουρισμός, η φαρμακοβιομηχανία και η μεταποίηση τροφίμων, οι ελληνικές εξαγωγές στη Γηραιά Αλβιόνα, έφτασαν το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα τις 522 εκατ. λίρες και μέχρι το «Brexit», συνεχίζονταν να αυξάνονται, καθώς οι εξαγωγείς είχαν προχωρήσει σε ποιοτική αναβάθμιση του πελατολογίου τους και σε καμπάνιες προώθησης των ελληνικών προϊόντων. Την ίδια περίοδο, η αξία των εισαγωγών ήταν 127 εκατ. λίρες περισσότερες από τις εξαγωγές και διαμορφώθηκαν στις 649 εκατ. στερλίνες.

Το αλισβερίσι  των εξαγωγών

Τα ελληνικά προϊόντα που απορροφούν οι αγορές του Ην. Βασιλείου, είναι κυρίως φαρμακευτικά, ηλ. Μηχανήματα, επεξεργασμένα τρόφιμα, χαλκός και παράγωγα, κεραμικά και πλαστικά. Από την άλλη, αυτά που αγοράζουμε από τους Βρετανούς είναι αυτοκίνητα, τρακτέρ, ηλ. μηχανήματα, αλκοολούχα ποτά, χημικά και ρούχα.

Οι Έλληνες φοιτητές στη Μ.Βρετανία

 Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος να αυξηθούν δραματικά  τα δίδακτρα, στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας για τους Ευρωπαίους, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολυάριθμους Έλληνες και Κύπριους φοιτητές που μπορεί να δουν τον λογαριασμό να αυξάνεται μέχρι και 40%!

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα, οι ευρωπαίοι, πληρώνουν ότι και οι βρετανοί, αλλά μόλις αρχίσει η βρετανική έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτό θα αλλάξει, ενώ παράλληλα αναμένεται να χάσουν την πρόσβαση που έχουν τώρα στα φοιτητικά δάνεια. Επί της ουσίας, αναμένεται να εξισωθούν με την κατηγορία των  «international students» και να χρεώνονται με πολύ ακριβότερα δίδακτρα! Στατιστικά αν εξετάσουμε τα στοιχεία, τότε βλέπουμε πως οι Έλληνες φοιτητές, είναι η 5η  πολυπληθέστερη ομάδα σπουδαστών στη Μ. Βρετανία. Μόνο το 2014, είχαν εγγραφεί πάνω από δέκα χιλιάδες  Έλληνες φοιτητές!

 Οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία.

Όμως εκτός από τους φοιτητές, για την αγγλετέρα, έχουν μεταναστεύσει πολλοί Έλληνες αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, από αυτή που αυτή που μπορούσαν να βρουν εντός συνόρων. Τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας δείχνουν σημαντική αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εργαζομένων στο Ην. Βασίλειο τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση του 2008 και ειδικά στην Αγγλία και τη Σκωτία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από το 2010 μέχρι και την αρχή του 2015, οι έλληνες για τους οποίους εκδόθηκε αριθμός εργασίας από το υπουργείο, (κάτι σαν το αμερικανικό Social Security number) ήταν  41.098 άτομα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή