«ΥΠΟΠΤΗ» ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ!
Ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα τελευταία μέτρα του μνημονίου!
Ξεκινά και επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος! Σήμερα οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα και από αύριο αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει και το «αγκάθι» των Εργασιακών. Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα είναι το σημείο «κλειδί» για την δεύτερη αξιολόγηση με τους τροϊκανούς να επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις και απαιτήσεις για νέα δύσκολα μέτρα.
Οι συναντήσεις των υπουργών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με τους ξένους τεχνοκράτες, θα ξεκινήσουν από την Τρίτη αν και προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα. Όμως παράλληλα δουλειά πιάνουν και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που θα «ροκανίζουν» τα νούμερα της ελληνικής Οικονομίας και τα αγοράς Εργασίας.
Πρώτα στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν εργασιακά και φορολογικά, αλλά ερωτηματικά γεννά η απουσία της Ντέλια Βελκουλέσκου. Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, ανέβαλε το ταξίδι της στην Αθήνα, για το τέλος της εβδομάδας καθώς θα παραστεί σε κηδεία στελέχους του ΔΝΤ. Είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Βελκουλέσκου θα έρθει στην χώρα μας με καθυστέρηση, αργότερα από τους υπόλοιπους δανειστές και δεν είναι λίγοι στην ελληνική πλευρά, που αναρωτιούνται, μήπως κρύβονται περισσότερα πίσω από την αναβολή. Ίσως αποτελεί διαπραγματευτική τακτική, ίσως έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει συμφωνία στην άλλη διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, για την συμμετοχή του Ταμείου, στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση, Βελκουλέσκου δεν θα αλλάξει το πρόγραμμα της δεύτερης αξιολόγησης.
Πέρα από τα Εργασιακά, κυβέρνηση και δανειστές, αναμένεται να δώσουν μάχες και για άλλα θέματα, που έχει ανάγκη η ελληνική Οικονομία, όπως είναι η πρόταση για πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις. Θέματα τα οποία έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων, στην προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε εξ αποστάσεων αλλά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία.
Ένα από τα θέματα τα οποία χωρίζει «χάσμα» κυβέρνηση και δανειστές, είναι η ελληνική πρόταση για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε αντί για 3,5% μετά το 2018, να πέσουν σε 2,5% και 2% τα έτη 2019 και 2020. Μία συμφωνία με αυτούς τους όρους, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο, ότι θα έδινε σημαντική ανάσα στην ελληνική Οικονομία, καθώς αντί περισσότερους φόρους και πρόσθετα μέτρα, τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να διακινηθούν στην αγορά. Η συμφωνία στους στόχους, θα «ξεπαγώσει» και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην βουλή μέσα στον μήνα.
Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στα Εργασιακά, κάνει λόγο για ένα «ζόρικο» θέμα για την κυβέρνηση, αλλά αναγκαίο, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει το θέμα του χρέους. «Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενος να δώσει μάχη για την αναβίωση της συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να μειώσουν τον κατώτατο μισθό», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αποτελούν ένα μόνο από τα εμπόδια, στον δρόμο για «μία γρήγορη κατάληξη της αξιολόγησης, για να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για την Αθήνα, την αναδιάρθρωση του βουνού του χρέους- το υψηλότερο στην ευρωζώνη- και να παρηγορήσει έναν ολοένα και πιο κουρασμένο λαό από τα χρόνια της λιτότητας και της ανεργίας», αναφέρει το Reuters.
Κυβερνητικές πηγές, δήλωσαν ότι είναι «αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους», όμως οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, επιμένει στα σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως την απελευθέρωση των απολύσεων.
Οι διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή εκτιμούν ξένοι αναλυτές, όμως «μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά τα οποία τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Εκτός διαπραγμάτευσης, αλλά επίσης σημαντικό, είναι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου. Εκεί οι δανειστές, αφού εξετάσουν τα στοιχεία πληρωμών Σεπτεμβρίου, στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναμένεται να δώσουν το «οκ» για την απελευθέρωση και του 1,7 δις ευρώ της δεύτερης υπό-δόσης του ελληνικού προγράμματος, που δεν έδωσαν στο Eurogroup. Τα χρήματα αυτά, προορίζονται να κατευθυνθούν για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, σε ιδιώτες, που σημαίνει ότι θα πέσει ακόμα 1,7 δις ευρώ «ζεστό» χρήμα στην αγορά.