Στην Αθήνα ο Μακρόν

Τα deal και οι συναντήσεις Ελλήνων-Γαλλων επιχειρηματιών
Στην άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, ο οποίος προσγειώνεται νωρίς το μεσημέρι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την σύζυγό του Μπριζίτ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Γαλλίας. Καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις του, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους Κορυφής.
Η εν λόγω επίσκεψη απασχολεί πολλαπλά την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει πολιτικά αλλά και μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η Αθήνα, θέλει αφενός την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων γαλλικών επενδύσεων, προκειμένου να ευοδωθεί το βασικό αφήγημα περί τόνωσης της ανάπτυξης. Αφετέρου, επιθυμούν ο Μακρόν να προσφέρει την ενεργό στήριξη της Γαλλίας στο θέμα του χρέους με στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.Επ’ αυτού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι ο Μακρόν έχει υιοθετήσει το πρότζεκτ της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους, ούτως ώστε να εμπεδωθεί ο ίδιος ως ευρωπαϊκή ηγετική φιγούρα. Ειδικά τώρα που αρχίζει και πέφτει η δημοτικότητά του αυτό το σχέδιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Oι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο: Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, το μέλλον της Ευρωζώνης.
Μηνύματα Μακρόν- Τσίπρα από Πνύκα και Νιάρχος
Η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα, συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της. Επομένως, το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της.Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας. Όπως όλα δείχνουν, από την Ελλάδα ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Ενώ στην ομιλία του αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του, αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και κρίσιμο ρόλο Γαλλίας – αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας – όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
80 επιχειρηματίες στο πλευρό του Μακρόν
Ο Πρόεδρος Μακρόν έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Υπουργο Οικονομικών-Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau. Θα συνοδεύεται επίσης από μια μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν τελικώς περί τους 80 επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 10 είναι επικεφαλής των κολοσσών: Total, Suez, EDF, Sanofi, Oprea, Bpifrance, Εngie.Από την πλευρά της Ελλάδας θα βρίσκονται κορυφαίοι εκπρόσωποι εγχώριων εταιρικών κολοσσών, όπως Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ομιλος Κοπελούζου, Creta Farm, Apivita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό -ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσής τους. Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι αποτελεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία. Έντονο (και συγκεκριμένο, από τη Societe Generale) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, οι αμυντικές προμήθειες ενδιαφέρουν πάντα τη Γαλλία και η ελληνογαλλική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική -από οικονομικής άποψης- για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στη διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν. Αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εκ των πραγμάτων περιστολή των αμυντικών δαπανών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) για τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.
Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Τέλος, ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν-Τράμπ, αναβάθμιση γαλλογερμανικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη- επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματα Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ρόλο Ελλάδας στην περιοχή. Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης