Περισσότερους από 750 στρατιώτες αποφυλάκισαν σήμερα οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Οι εν λόγω στρατιώτες είχαν τεθεί υπό κράτηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον εκείνων που τον είχαν εξυβρίσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση επίδειξης «ενότητας».
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί καθώς φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι 758 στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις συστάσεις των εισαγγελικών αρχών αφού ανακρίθηκαν και έδωσαν καταθέσεις.
Ένας δικαστής συμφώνησε στην πρόταση των εισαγγελέων κρίνοντας ότι η κράτησή τους δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το Ανατολή.
Άλλοι 231 στρατιώτες παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα, σε μια απρόσμενη κίνηση, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά χθες Παρασκευή ότι θα αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχει καταθέσει σε βάρος προσώπων επειδή τον προσέβαλαν.
Ο ίδιος επικαλέστηκε το αίσθημα «ενότητας» που επικρατεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο οδήγησε στην λήψη αυτής της απόφασης.
Μια τέτοια απόφαση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», θα μπορούσε να στοχεύει και στο να καταλαγιάζει τις σφοδρές επικρίσεις από τις χώρες της Δύσης κι ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην χώρα.
Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες για περισσότερες από 1.800 υποθέσεις εναντίον προσώπων που εξύβρισαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που κατέλαβε τον προεδρικό θώκο το 2014, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι ακόμα και παιδιά.
Πάντως, σήμερα 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Μεταξύ τους, περισσότεροι από 20 στενογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση.
Οι αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ανέλθει σε περισσότερους από 66.000, μεταξύ αυτών 43.000 στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Υποκλοπή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων προσώπων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος
Έναν και πλέον χρόνο πριν την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος οι τουρκικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν μέσω μιας υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης την 15η Ιουλίου, αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν αυτά τα μηνύματα που αντάλλασαν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν μέσω της εφαρμογής ByLock από τον Μάιο του περασμένου έτους.
Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι αυτή ακριβώς η παρακολούθηση βοήθησε τις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των 40.000 συμπαθούντων του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 600 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.
«Ένας μεγάλος αριθμός προσώπων αναγνωρίστηκε χάρη στο Bylock τα οποία είχαν άμεση εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν συνήθιζαν να επικοινωνούν μέσω των συστημάτων ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων από το 2013 και άρχισαν να χρησιμοποιούν το ByLock το 2014.
«Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Bylock μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα του δικτύου τους, τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα αυτού. Άλλαξαν μέσο επικοινωνίας όταν κατάλαβαν ότι το ByLock δεν ήταν πλέον ασφαλές», επισήμανε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ερντογάν: Στον υπουργείο Άμυνας θα δίνουν αναφορά οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων
Οι αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δίνουν αναφορά στον υπουργό Άμυνας και οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων που στοχεύουν να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, πρόσθεσε επιπλέον ότι οι στρατιωτικές ακαδημίες θα αντικατασταθούν από ένα πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας.
Σύμφωνα με το «Reuters», η απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί έως αύριο στην εφημερίδα της κυβέρνησης.