Στη φυλακή όλοι όσοι δεν εφάρμοζαν τα Μνημόνια ή εμπόδιζαν την εφαρμογή τους, διότι χάνονταν δεκάδες δις ευρώ ετησίως
Το τελευταιο Eurogroup, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, κατέδειξε τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος της αξιοπρέπειας και του κύρους χώρας μας, της οικονομίας, της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, δηλαδή εκείνες που εμφανίζονταν ως «σωτήριες» μετά το 2010 με ένα δημόσιο χρέος στο 127,9% του ΑΕΠ το 2009 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ύστερα από τρία εφιαλτικά Μνημόνια, με ένα δημόσιο χρέος σε επίπεδα πάνω από το 177% του ΑΕΠ.
Και η κοροϊδία, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως «θρίαμβος», είναι ότι «κατορθώθηκε» ώστε οι δανειστές μας να μας κάνουν τη χάρη να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος κατά 20% έως το… 2060, δηλαδή ύστερα από δύο περίπου γενεές!
Κι αυτό είναι το έγκλημα στο οποίο αναφερθήκαμε εισαγωγικά και το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη οδηγήσει στη φυλακή όλους εκείνους, οι οποίοι ως διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2009, δεν εφάρμοσαν τα Μνημόνια που υπέγραφαν, αλλά και εκείνους, οι οποίοι, για να καταλάβουν την εξουσία, υπόσχονταν ότι θα «σκίσουν» ή θα «καταργήσουν» τα Μνημόνια.
Αλλά επειδή ποτέ δεν είναι αργά, παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τα εγκλήματα αυτά, με την ελπίδα ότι θα προκαλέσουν την επέμβαση του εισαγγελέα. Απλώς, προκαταβολικά επισημαίνουμε ότι, με βάση συμπεράσματα εμπειρικών ερευνών, η χώρα μας ήδη θα είχε αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση από το πρώτο Μνημόνιο, όπως και άλλες «ομοιοπαθείς» χώρες, αν εφαρμόζονταν από το 2010 οι συμπεφωνημένες δεσμεύσεις με τους δανειστές για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες η χώρα θα εξασφάλιζε δεκάδες δις ευρώ και, συνεπώς, δεν θα είχε καμιά ανάγκη για νέα Μνημόνια και συνεχείς «κόφτες». Παραθέτω μερικά στοιχεία:
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα το 2011, η αποδοτικότητα της συλλογής των εσόδων από ΦΠΑ υστερεί σημαντικά έναντι των άλλων χωρών του οργανισμού. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, διαμορφώνεται στο 0,51, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 0,71. Αυτή η χαμηλότερη αποδοτικότητα αποδίδεται από τον ΟΟΣΑ στην ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων για την οποία, φυσικά, δεν φταίνε οι δανειστές που ζητούσαν και ζητούν «ισοδύναμα» μέτρα, τα οποία όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις αναζητούσαν και αναζητούν στις περικοπές μισθών και συντάξεων!
Η εξοργιστική διαπίστωση είναι αυτή η χαμηλή αποδοτικότητα στη συλλογή φόρων έγινε χαμηλότερη το μνημονιακό έτος 2011, παρά την αύξηση του κύριου συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 21%. Συγκεκριμένα, αυτή η αποδοτικότητα συρρικνώθηκε το 2011 στο 0,45 από 0,50 και 0,48 το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, με τις γνωστές μοιραίες «σφαγές» των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, όπως θα επισημάνουμε στο αυριανό σημείωμα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης