Στη φάκα των εισαγγελέων 200 μεγαλοκαταθέτες για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ «ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΗ» ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ 65 CD ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Διακόσια από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στο εγχώριο πλούτο, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού δεσμευτήκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους και τα υπάρχοντά τους σε θυρίδες, τα τελευταία δυο χρόνια. 

Συγκεκριμένα διακόσιες τουλάχιστον  εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εικαζόμενης φοροδιαφυγής εντός δυο ετών, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς και διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ με βάση τις διασταυρώσεις από την περίφημη λίστα των 65 cd που είχαν αποστείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες αρχές.      

Πρόκειται ουσιαστικά για τη λίστα με τους VIP μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εσωτερικού- επιχειρηματίες , γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ-  για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις τους. Η διαδικασία εχει ως εξής:

-Ολοκληρώνεται ο αρχικός έλεγχος και όταν διαπιστώνεται αποκλιση μεταξύ δηλωθέντων και καταθέσεων τότε διατάσσεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων. Την εντολή στο ΚΕΦΟΜΕΠ στέλνει ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου.

-Η εντολή δεν απαιτεί δεδομένη φοροδιαφυγή αλλά «εικαζόμενη». Μπορεί δηλαδή ο ελεγχόμενος όταν κληθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ να δικαιολογήσει απολύτως τις αποκλίσεις

-Αν οι απαντήσεις στο ΚΕΦΑΜΕΠ δεν είναι επαρκείς, τότε καταλογίζεται επιπλέον φόρος  σε αυτά τα πρόσωπα, που πολλές φορές είναι πολλών εκατομμυρίων. Αν εκείνος αποδεχτεί και πληρώσει, τότε η υπόθεση λήγει εκεί.

-Αν υπάρξει διαφωνία τότε υποβάλλεται μηνυτηρια αναφορά από το ΚΕΦΟΜΕΠ που διαβιβάζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται πολλά γνωστά ονόματα , κυρίως επιχειρηματιών.

Στα 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες, περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012. 

Από τον έλεγχο που είχαν διενεργήσει στα στοιχεία αυτά οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχουν προκύψει εντυπωσιακά στοιχεία.

– Ένα εκατομμύριο κάτοχοι ΑΦΜ έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

-Οι  καταθέσεις που έχουν δεσμευθεί αφορούν ποσά από 100 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

• 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών.

-Στη μακρά λίστα των μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνονται αγρότες, μεσίτες, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων.

-Πέραν των VIP στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.

 

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου δεσμεύτηκαν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι οι εξής:

• Πολιτικός μηχανικός, ο οποίος από το 1997 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 70 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιολογεί από τα εισοδήματα, που έχει δηλώσει μόνο με 5 εκατ. ευρώ.

• Φαρμακοποιός στην Πάτρα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εμφανίζεται με καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματα του δικαιολογούνται μόνο τα 17 εκατ. ευρώ.

• Ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη συμπρωτεύουσα από το 1996 μέχρι το 2010 εμφανίζει καταθέσεις 65 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις, βάσει των οποίων έχουν δηλωθεί μόνο τα 15 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματίας με καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ, ο οποίος βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για τη χρήση των ετών 1997 • 2005 δικαιολογεί 5 εκατ. ευρώ.

• Επιχειρηματίας το 2010 είχε καταθέσεις ύψους 36,5 εκατ. ευρώ. Από τα δηλωθέντα εισοδήματα του από 1996 μέχρι το 2010 δικαιολογούνται 2,9 εκατ. ευρώ.

• Με καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ένας ακόμη ελεγχόμενος, ο οποίος από το 1996 μέχρι το 2006 δήλωσε μόνον τα 7 εκατ. ευρώ.

• Από τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοκαταθέτη εμφανίζεται ποσόν 9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με βάση τις δηλώσεις εισοδημάτων του δικαιολογεί μόλις 303.000 ευρώ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή