«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, στο τέλος αυτού του μήνα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από την κρίση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι οποίες θα φέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο και στοιχεία κοινωνικής συνοχής.
Ο αρμόδιος υπουργός, έκανε ειδική αναφορά στις ανάγκες της ελληνικής Οικονομίας για να γίνει «πιο στέρεα και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον σταθερό για επενδύσεις», τονίζοντας πως χρειάζονται τόσο, θεσμικές αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στο σύστημα των σχέσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και η σύνταξη ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος σε μια πιο παραγωγική και εξαγωγική οικονομία, με έμφαση στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Χάρτης τεσσάρων σημείων για την σταθεροποίηση της Οικονομίας
«Ο χάρτης σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συνίσταται σε τέσσερα σημεία: Στη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης των 48 προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία κλείνει επιτυχώς, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην ελάφρυνση του χρέους για το διάστημα ’15-22, στο πλαίσιο της συμφωνίας» δήλωσε ο υπουργός.
Αλ. Χαρίτσης: Ανάγκη η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
Στην συνέχεια το βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η ρευστότητα αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί μια ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, « η πολιτική μας, βρίσκεται στον αντίποδα της αντίληψης του “εύκολου χρήματος” που κυριάρχησε στο παρελθόν και επιδιώκει να υπερβεί την κατάσταση “καθόλου χρήμα” που επικρατεί σήμερα».
Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στα διαφορετικά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και για την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Σε αυτή τη συλλογιστική εντάσσεται και το νέο ΕΣΠΑ, ως ένα «εργαλείο» για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τους πολλούς και κυρίως τους νέους, βάζοντας φρένο στη φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό.