Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για τις Μεταφορές! – Τι θα γίνει με Beat και Uber – Ο Χ. Σπίρτζης «κατακεραυνώνει» την Βeat – Τι έμεινε από τα 43 εκατ. της πώλησης της Taxibeat στην Ελλάδα;»
Καταπέλτης εναντίων των μεγάλων πολυεθνικών που δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ήταν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που σήμερα παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τις μεταφορές. Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τις εταιρείες διαμεσολάβησης στις δημόσιες μεταφορές όπως είναι η Uber και η Beat.
Ο υπουργός αναφερόμενος στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, ζήτησε, από τις εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων θα πάνε την Τετάρτη στο υπουργείο για διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου να φέρουν μαζί «το μετοχολόγιο και φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών».
Ο υπουργός ανέφερε πως «στο μετοχικό κεφάλαιο της Beat συμμετείχαν ή συμμετέχουν υπεράκτιες εταιρείες από τον Παναμά και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους», κάτι το οποίο αξιολογείται από το υπουργείο ως «πολιτικό θέμα» λόγω των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν είναι παράνομο να έχεις έναν μέτοχο που είναι εξωχώρια εταιρεία, το θέμα είναι πολιτικό, αν δηλαδή θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το μοντέλο».
Στη συνέχεια, ο υπουργός άσκησε σκληρή κρητική στη Νέα Δημοκρατία αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες είχε καταγγείλει σε συγκεκριμένη εταιρία. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι
Εμείς δεν θεσμοθετούμε για μια εταιρεία. Θεσμοθετούμε για να έχουμε ισονομία και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου. Μπαίνει όμως ένα θέμα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει και στηρίζει συγκεκριμένη εταιρεία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, να δούμε αν αυτή η εταιρεία έχει έδρα στην Ελλάδα έχει έδρα στο Λονδίνο με υποκατάστημα στην Ελλάδα».
Στο θέμα της αξιολόγησης των οδηγών από το επιβατικό κοινό, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως θα συνεχιστεί, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι ο πάροχος έχει λάβει ειδική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για το θέμα της καινοτομίας, ο υπουργός τόνισε πως, «εμείς τη λατρεύουμε και τη στηρίζουμε, αλλά δεν μπορεί να έχουν άλλου είδους ασυλία σε σχέση με τις άλλες εταιρείες».
«Δεν με νοιάζει τι συμβαίνει με την Beat» ή τον ιδρυτής της επισήμανε ο κ. Σπίρτζης καθώς όπως είπε το ενδιαφέρον του υπουργείου στρέφεται «το σχέδιο νόμου προβλέπεται να αφήνει στην Ελλάδα ό,τι αφήνουν και οι άλλες εταιρείες».
Με το νέο σχέδιο, οι εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου θα πρέπει να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και να λάβουν ειδική άδεια. Το πλαίσιο αυτό θα ισχύσει για εταιρείες όπως η Beat όσο και για τις εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, όπως η Uber.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει την ίδρυση μητρώου με τους φορείς διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, τα οχήματα και τους οδηγούς. Κυρώσεις θα υπάρχουν αν δεν δηλωθούν τα στοιχεία ενός αυτοκινήτου, με πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 100.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας. Το σχέδιο νόμου θα δοθεί σε άτυπη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς ώστε να κατατεθεί στην βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός, αναφέρθηκε και πάλι στις εταιρίες αυτές, τονίζοντας ότι «μια εταιρεία που δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά από το Λονδίνο και έχει υποκατάστημα εδώ πέρα και στηρίζεται έτσι τόσο ανοιχτά η συγκεκριμένη εταιρεία, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να μας πει τι φορολογικές δηλώσεις έχει; Τι έχει πληρώσει φόρο στην Ελλάδα για τη δραστηριότητά της; Εδώ εμείς ακούμε ότι οι μισοί ταξιτζήδες, δεν έχουμε στοιχεία σαν Υπουργείο δυστυχώς, γιατί δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο που τώρα επιχειρούμε να έχουμε, ότι συνεργάζεται με τους μισούς αυτοκινητιστές της χώρας. Γίνεται να μην έχει πληρώσει ένα ευρώ φόρο; Εσείς τι λέτε;»
Καθώς άνοιξε θέμα πληρωμής φόρων και το αν οι εταιρείες έχουν θυγατρική στην Ελλάδα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «πρέπει να τηρείται η νομοθεσία».
Όπως είπε «με τη νέα νομοθεσία λοιπόν οι εταιρείες διαμεσολάβησης εφόσον ασκούν συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχουν συγκεκριμένα κριτήρια λειτουργίας, υποχρεώνονται στο να κόβουν αποδείξεις, να καταθέτουν ποια είναι η έδρα τους στη χώρα μας, να καταθέτουν ποιος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός τους, να καταθέτουν τις συμβάσεις που έχουν με τα ταξί, να καταθέτουν τις συμβάσεις των αυτοκινητιστών όχι με την εταιρεία διαμεσολάβησης, αλλά με τα ταξί που συνεργάζονται, ώστε να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται ένα μεταφορικό έργο σύμφωνα με το νόμο. Να κόβουν μια απόδειξη ανά πράξη που γίνεται για να μπορεί να γίνεται έλεγχος. Τα προφανή».