Σπιρουλίνα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σπιρουλίνα είναι μια εξαιρετική τροφή που προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό και ανήκει στις αποκαλούμενες ως «υπερτροφές». Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ισχυρή επίδραση στο σώμα και τον εγκέφαλο.
Η σπιρουλίνα είναι ένας οργανισμός που μεγαλώνει τόσο φρέσκο, όσο και σε θαλασσινό νερό. Είναι ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως μπλε-πράσινο φύκι.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά στοιχεία, βάσει επιστημονικών ερευνών, σχετικά με τα οφέλη της σπιρουλίνας:
- Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά: όπως τα φυτά, έτσι και τα κυανοβακτήρια μπορούν να παράγουν ενέργεια από το φως του ήλιου, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται φωτοσύνθεση.
- Μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένης σκόνης από σπιρουλίνα περιέχει:
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 4% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Χαλκός: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Σίδηρος: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου, καθώς και μικρές ποσότητες από σχεδόν κάθε άλλη θρεπτική ουσία που χρειαζόμαστε
- Αξιοσημείωτο είναι ότι μία κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα έχει μόνο 20 θερμίδες και 1,7 γραμμάρια υδατανθράκων. Ανά γραμμάριο, αυτό σημαίνει ότι η σπιρουλίνα εντάσσεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη! Μια κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα περιέχει μια μικρή ποσότητα λίπους (περίπου 1 γραμμάριο), που όμως συγκαταλέγεται στα καλά λιπαρά, αφού περιέχει ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Η ποιότητα της πρωτεΐνης στη σπιρουλίνα θεωρείται εξαιρετική και είναι συγκρίσιμη μόνο με εκείνη στα αυγά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε.
- Συχνά υποστηρίζεται ότι η σπιρουλίνα περιέχει και βιταμίνη Β12, αλλά αυτό είναι λάθος. Περιέχει ψευδοβιταμίνη Β12, η οποία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε ανθρώπους.
- Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Μπορεί να μειώσει την “κακή” χοληστερόλη (LDL) και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα
- Οι καρδιακές παθήσεις είναι σήμερα μία από τις συχνότερες ασθένειες στον κόσμο. Πολλοί είναι εξάλλου οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα απέναντι σε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών θανατηφόρων ασθενειών. μια δόση 4,5 γραμμαρίων ημερησίως μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Μάλιστα, επειδή είναι μια καθαρή και φυσική τροφή, μπορείτε με ασφάλεια να πάρετε και μεγαλύτερη δόση. Βέβαια, επειδή τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη τρόφιμα έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση , το καλύτερο είναι να την παίρνετε τουλάχιστον 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κανόνας. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να την πάρετε όποτε θέλετε με, πριν από, ή ανάμεσα στα γεύματα, ή κάθε φορά που το επίπεδο ενέργειάς σας είναι χαμηλά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης