ΤΟ «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» ΒΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΙ
Πώληση και των ενήμερων δανείων θέλουν οι δανειστές
«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι δανειολήπτες»
Από την αξιολόγηση εξαρτάται η ρευστότητα, των τραπεζών και οι δανειστές βρήκαν «πάτημα» να ζητήσουν ακόμα περισσότερα, βάζοντας στο τραπέζι και την πώληση όχι μόνο των «κόκκινων» αλλά και των κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων. Οι προθέσεις τους φάνηκαν από τν συνάντηση που είχαν με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν απέχουμε πολύ από το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση», δήλωναν τραπεζικές πηγές. Με την ελληνική Οικονομία να είναι απομονωμένη από την φτηνή ρευστότητα της ΕΚΤ, οι δανειστές βρήκαν ευκαιρία να απαιτήσουν αυτό που ήθελαν εξαρχής, το πλήρες άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς δάνειων.
Ο σιωπηρός εκβιασμός της ρευστότητας
Την ώρα που με τα νέα μέτρα Ντράγκι για το «κούρεμα» των επιτοκίων στην Ευρώπη, «βρέχει» φτηνό χρήμα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει «στεγνό», καθώς τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η αξιολόγηση, αντί να δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ, χρησιμοποιεί ακόμα τον μηχανισμό χορήγησης έκτακτης ρευστότητας(ELA) της ΕΚΤ που έχει ακριβό επιτόκιο 1,55%! Αυτό σημαίνει ότι αντί οι τράπεζες να έχουν την δυνατότητα να χορηγούν φτηνά δάνεια για να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς αντίθετα, λόγω της αυστηρής εποπτείας του SSM, του αρμόδιου εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι νέες χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο.
Για να αλλάξει αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρέπει «να τελειώσει γρήγορα» η αξιολόγηση για να επανέρθει το «waiver», η εξαίρεση που επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με αυτό τον τρόπο, μετά την αξιολόγηση, η ελληνική Οικονομία μπορεί να ωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «η ΕΚΤ ρίχνει λεφτά με το χαλάζι, αλλά εμείς δεν το γευόμαστε».
Να αγοράσουν και τα «καλά» δάνεια θέλουν τα funds!
Οι δανειστές θέλουν να απελευθερωθεί και η πώληση των «καλών», εξυπηρετούμενων δανείων προς τα ξένα funds. Αυτό γιατί όπως προκύπτει από την διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών θέλουν να κάνουν πιο ελκυστικά τα «πακέτα» της πώλησης των δανείων. «Το εξεταζουμε» είπαν πηγές μετά την συνάντηση και σε λίγες ημέρες αναμένονται διατάξεις που θα αναγκάζουν τις τράπεζες, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως τα funds δεν θέλουν μόνο τα κόκκινα, ή δίνουν πολύ χαμηλές τιμές για τα επισφαλή δάνεια. Για να αλλά ξει αυτό οι δανειστές θέλουν να βάλουν μαζί με τα «κόκκινα» και κάποια ενήμερα ώστε να γίνουν πιο «ελκυστικά» τα πακέτα των δανείων προς πώληση και να αυξηθεί η τιμή τους. «σκοπός των τραπεζών είναι να εισπράξουν όσα μπορούν περισσότερα, για να μειώσουν την έκθεσή τους σε προβληματικά δάνεια». Όπως ξήγησε πηγή με γνώση των εξελίξεων, τα ενήμερα δάνεια αυξάνουν την αξιολόγηση του πακέτου και άρα θα πουληθούν όλα ευκολότερα.
Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες
Το πρώτο ερώτημα κάθε δανειολήπτη που ξαφνικά μπορεί να πουληθεί ακόμα και το ενήμερο δάνειό τους στα ξένα κεφάλαια είναι , τι θα γίνει από εκεί και πέρα και πως θα του φερθούν οι ξένοι που θα κρατούν το χρέος του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι δανειολήπτες γιατί οι συμβάσεις των δανείων παραμένουν οι ίδιες και είναι δεσμευτικές για τα fund όπως είναι και για τις τράπεζες. Δηλαδή θα πρέπει να σεβαστές και από τον όποιο μελλοντικό αγοραστή των δανείων, καθώς και τα funds υπόκεινται στους νόμους και κανόνες Του ελληνικού Κράτους και στην εποπτεία της ΤτΕ.
«Μαστίγιο» τα μέτρα – «καρότο» το φτηνό χρήμα
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο ρευστότητες για τις τράπεζες και την ελληνική Οικονομία που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δάνεια για την ελληνική αγορά. Μόνο την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε στα 80 δισ. ευρώ τις αγορές ομολόγων κάθε μήνα. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» και ότι η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση θα ήταν της τάξης των 3 δις. 3 ευρώ, που θα έδινε παράλληλα και ένα ξεκάθαρο, μήνυμα-πρόσκληση και στους επενδυτές.
Ο ELA κρατάει πίσω τις ελληνικές τράπεζες
Την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο δανεισμός από την ΕΚΤ είναι με μηδενικό επιτόκιο, για τις ελληνικές τράπεζες το επιτόκιο παραμένει στα 1,55%! Αν και οι μειώσεις του Μάριο Ντράγκι επηρεάζουν δάνεια περί τα 33 δισ. ευρώ που έχουν οι τράπεζες, το όφελος χάνεται από την χασούρα του υψηλού επιτοκίου του ELA, όπου έχουν δανειστεί 71 δις ευρώ. Όσο οι τράπεζες βρίσκονται αποκομμένες από την ΕΚΤ, δεν θα κερδίζουν από τα οφέλη των νέων μειώσεων. Ο αποκλεισμός αυτός μαζί με το βάρος των «κόκκινων» δανείων, η αυστηρή εποπτεία, η ύφεση και τα Capital Controls, δεν αφήνουν περιθώρια για να χορηγηθούν νέα δάνεια.