Σκληρό παζάρι δανειστών για τις αλλαγές στο Δημόσιο!

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ “ΔΙΠΛΗ” ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά για χρέος, στόχους πλεονασμάτων, εργασιακά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με τους δανειστές να πιέζουν για ταχεία ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρέπει  μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, να είναι όλα έτοιμα και να ξεκινήσει μία «διπλή» αξιολόγηση, από το «κουαρτέτο» των δανειστών. Ανοιχτά είναι η ολοκλήρωση των 15+1 προαπαιτούμενων που θα εξασφαλίσουν την εκταμίευση της δεύτερης υπό-δόσης, των 2,8 δις ευρώ (στις 15 Σεπτεμβρίου) και αμέσως μετά έως το τέλος Οκτωβρίου, προβλέπεται και η ολοκλήρωση της εξαιρετικά δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης.

 

 Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, εξελίσσεται και η Διαπραγμάτευση, για την μείωση των υψηλών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%, ώστε να χαλαρώσουν τα ασφυκτικά μέτρα στη φορολογία. Όπως έχει γίνει γνωστό, η ελληνική θέση για μείωση των στόχων, ήταν μέρος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

  Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, περιλαμβάνει «κούρεμα» των στόχων, ανάσα στην ελληνική Οικονομία ενώ από την ελληνική πλευρά η  κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ολοκληρώσει με γρήγορους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο στη δημόσια διοίκηση, με μείωση των ειδικών μισθολογίων, εναρμόνιση επιδομάτων, αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια και σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν το αίτημα της κυβέρνησης γίνει αποδεκτό, τότε θα ξεκινούσε μία σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές, με ακόμα και κλείσιμο φορέων ή κατάργηση θέσεων.

 Με αυτή την προοπτική, η υπόθεση μπορεί να συνδεθεί και με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας  Γιώργου  Κατρούγκαλου ο οποίος  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων ενώ παράλληλα  ασκούνται πιέσεις για το ύψος επιδομάτων που θα οδηγούσαν σε μειώσεις μισθών.

 Για ακόμα μία φορά, εμπόδιο στις ελληνικές επιδιώξεις, είναι η στάση του Βερολίνου που τάσσονται ενάντια στο ελληνικό αίτημα για χαλάρωση των στόχων κυρίως, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, επιμένοντας όποιες  αλλαγές, να γίνουν μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

 Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στην Έκθεση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως ακόμα και αν οι στόχοι μειωθούν στα επίπεδα του 2%-3% του ΑΕΠ για διάστημα ως και 6 χρόνια, δεν προκύπτει ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή