Πρώτα η ρύθμιση του χρέους και μετά η εφαρμογή των μέτρων – Απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ
ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση προς την Μέρκελ και τον Σόιμπλε απηύθυναν από το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Έχοντας διαμορφώσει ενότητα γραμμής στο επίμαχο ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ απείλησε με αποχώρηση από το πρόγραμμα, αν οι Γερμανοί δεν πάρουν άμεσες αποφάσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με κατηγορηματικό τρόπο δεσμεύτηκε να μην εφαρμόσει τα μέτρα, που θα ψηφιστούν στη Βουλή, αν οι εταίροι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το κούρεμα του δημόσιου χρέους.
Γιατί τότε θα πειστούν οι αγορές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε τέλος και στην αβεβαιότητα, που έχει τσακίσει την οικονομία στα επτά χρόνια των εφιαλτικών μνημονίων και θα καθιστούσε την Ελλάδα, ελκυστική σε επενδύσεις.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιδόσεις στον τουρισμό και τις κινέζικες επενδύσεις σε λιμάνια, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα, που θα τη βγάλει με ταχύτατους ρυθμούς από την κρίση.
Με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ για την επίλυση του ζητήματος του δημόσιου χρέους ταυτίζεται και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ακόμα και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Μακρόν, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος τάχθηκε υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν αποτελούν ευαγγέλια και πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής.
Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας με δημόσια δήλωσή του μίλησε για ταύτιση απόψεων με το ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί κάθετα με τη συνταγή που εφαρμόζει το ταμείο σε άλλα ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός ενισχυμένος από τις επαφές που είχε στο Πεκίνο, πιέζει με κάθε μέσο, προκειμένου να πετύχει τη ρύθμιση για το χρέος, προκειμένου να βγάλει τη χώρα στις αγορές, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει στις αγορές γιατί έχει εξασφαλίσει αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα από Αμερικάνικα και Κινέζικα επενδυτικά κεφάλαια.
Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «kontranews», ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με αμερικάνικο επενδυτικό fund, την αγορά ομολόγων, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενδιαφέρον για την αγορά ομολόγων έδειξαν και κινεζικοί κολοσσοί.
Αυτό που μένει είναι η έγκριση της συμφωνίας στο Eurogroup και η ρύθμιση του δημόσιου χρέους.
Πρόκειται για ένα στοίχημα, που αν κερδηθεί η χώρα θα βγει οριστικά από το φαύλο κύκλο των μνημονίων που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή και τον κόσμο στην εξαθλίωση.
Οι πρωτοβουλίες βρίσκονται τώρα στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Γερμανών.
Τι είπαν Τσίπρας-Λαγκάρντ
Αν το Βερολίνο επιμείνει να αντιδρά στην ελάφρυνση χρέους, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ «Belt and Road». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμείνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019-2020 τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.
Ακόμη, το ΑΠΕ κάνει λόγο για απόλυτη ταύτιση απόψεων Τσίπρα – Λαγκάρντ στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. «Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
«Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.