Σκληρό μαρκάρισμα από την τρόικα για τα νέα μέτρα

«Σκληρό μαρκάρισμα» από τους δανειστές μέχρι το τέλος του χρόνου. Με νέα σκληρά μέτρα, έχουν συνδέσει την κάθε εκταμίευση οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Αν και σύμφωνα με τα όσα δήλωναν οι αξιωματούχοι των θεσμών, η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, επέστρεψε με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, ο κύκλος, μέτρα, αξιολόγηση, εκταμίευση φαίνεται ότι είναι πολύ δυνατός για να σπάσει.

Από τώρα μέχρι και την λήξη του προγράμματος, για τρία χρόνια τουλάχιστον, θα παραμείνουμε κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των τροικανών, που ανά διαστήματα, ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων, θα έρχονται να αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης και να φτιάχνουν εκθέσεις που θα στέλνονται στα Eurogroup, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, να δίνουν το «πράσινο φως» για τις επόμενες εκταμιεύσεις. Τα λεφτά είναι πολλά και τα μέτρα φέρνουν τα «πάνω-κάτω» στην ελληνική πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται πάλι στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών, με την επικεφαλής εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, να «πατάει» Αθήνα την Τρίτη και μαζί με τους ομολόγους της των άλλων δανειστών, να κάνουν μία αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να ετοιμάσουν μία έκθεση που θα επιτρέψει πρώτα το EuroWorking Group και στην συνέχεια το Eurogroup να δώσουν το «οκ» στην εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υλοποιηθεί μονό το 31% των προαπαιτούμενων μέτρων και αυτό θα φέρει εμπόδια στην είσπραξη της δόσης.  Όλα αυτά την στιγμή που σε Ελλάδα και εξωτερικό, η πρώτη λίστα με τα 8 προαπαιτούμενα, θεωρούνταν ευκολότερη από την Δεύτερη με τα επίπονα μέτρα στο Ασφαλιστικό.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα, οι δανειστές φέρονται να έχουν εκφράσει την ενόχληση τους για την «συμπεριφορά της κυβέρνησης», προς την κα. Σαββαΐδου.

Μέσα στα προαπαιτούμενα που απομένουν είναι:

Η δεύτερη φάση των αλλαγών στο ασφαλιστικό,  που περιλαμβάνει στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων, περικοπές στις  συντάξεις, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, παράλληλα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών του ΟΑΕΕ.

Τα ισοδύναμα για τα  2 δισ. ευρώ  που θα κοστίσει η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά συντάξεων.

    Κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση περικοπή του για σχεδόν 71.000 συνταξιούχους (τους θεωρητικά πιο πλούσιους).

    Υλοποίηση της δέσμευσης για νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    Αύξηση του συντελεστή φόρους στα έσοδα από ενοίκια

    Αύξηση της φορολογίας των Αγροτών (από το 13% στο 20%)

     Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Με την πίεση για την υλοποίηση των μέτρων να αυξάνεται όσο εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια, έρχεται όλο και πιο κοντά η πιθανότητα να υλοποιηθούν ακόμα πιο μπροστά οι αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα,  ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα να κλείσει εντός του έτους, ώστε να  αποφευχθεί ένα  ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων.  

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή