ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Στις 5 το απόγευμα δίδεται και επισήμως, εκτός απροόπτου, το εναρκτήριο λάκτισμα στη δικαστική μάχη για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, με την πρώτη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της Ολομέλειας του Συμβουλίου επικρατείας, μετά τη ματαίωση της προηγούμενης στις 30 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του προέδρου του δικαστηρίου με την επίκληση της «έντασης στο δημόσιο διάλογο». Στο σάλο που ακολούθησε ήρθε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου με τον προσδιορισμό δυο αλλεπάλληλων διασκέψεων , σήμερα και το πρωί της Παρασκευής, ενώ είχαν προηγηθεί δυο γεγονότα, που πιθανόν συνδέονται (όχι λέει η κυβέρνηση , ναι λέει η αντιπολίτευση) με όλα αυτά:
-η συνάντηση των προέδρων των Ανωτάτων δικαστηρίων (Θάνου, Σακελλαρίου, Θεοτοκάτου) που ειναι επιλογής του παρόντος υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό. Εκεί ξεκάθαρα τέθηκε χορήγησης ειδικού επιδόματος των 300 ευρώ, περίπου, στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, κλπ, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις δικαστικές ενώσεις.
-η αποκάλυψη (χθες) πως τέθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα. Η πρόβλεψη αυτή όμως γίνεται από το σύνταγμα και είναι δύσκολο να αλλάξει. Υπάρχουν όμως φωνές εντός της δικαιοσύνης που θεωρούν πως αυτή είναι φωτογραφική πρόβλεψη για τους νυν πρόεδρους των ανωτάτων δικαστηρίων καθώς με αυτό τον τρόπο η κα Θάνου θα παραμείνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου επιπλέον 3 χρόνια και ο κ. Σακελλαρίου πρόεδρος του ΣτΕ , επιπλέον 4 . Θεωρούν πολλοί δε πως ουσιαστικά αυτό ήταν ένα μήνυμα ισχυροποίησης των νυν προέδρων προς τους δικαστές όλων των βαθμίδων.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Στη σημερινή διάσκεψη θα συμμετέχουν 30 δικαστές. Ειδικότερα, εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου και οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Όπως είναι γνωστό στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
Η νομική μάχη θα ξεκινήσει με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, που θα τοποθετηθεί επί των νομικών θεμάτων. Κοινώς επί του παραδεκτού των αιτήσεων των καναλιών, αν είναι δηλαδή βάσιμες κατά το νόμο. Το βασικό ζητούμενο αυτού του σκέλους είναι εάν τα κανάλια, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.). Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν. Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν υπερισχύσει η άποψη πως πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις για νομικούς λόγους, τότε η διαδικασία θα είναι σύντομη (μια ή δυο διασκέψεις) και το ζήτημα θα λυθεί στο απώτερο μέλλον αφού θα παραπεμφθεί στις αιτήσεις ακύρωσης κατά της προκήρυξης που έχουν υποβάλει οι σταθμοί και έχουν προσδιοριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.
ΚΙ ΑΛΛΕΣ
Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί. Τότε εκτιμάται ως θα χρειαστούν παραπάνω διασκέψεις. Ως τάξη μεγέθους να σημειωθεί πως π.χ το μνημόνιο είχε κριθεί μετά από 6 διασκέψεις.
Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015, και οι εξής αποφάσεις:
1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.