Σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, λένε από τις Βρυξέλλες

Θετικό κλίμα και σύγκλιση κυβέρνησης και δανειστών στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μεταφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων. Την πρόοδο επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ατζέντα των συναντήσεων έχει ξεδιπλωθεί και μετά τα Εργασιακά και τα Δημοσιονομικά, στις συνομιλίες, συμμετέχει και ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς έχουν επεκταθεί και στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα,  οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι συναντήσεις με τους θεσμούς είναι πολύωρες  αλλά συνεχίζονται  ομαλά. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν αναχώρησε για τα την Μεγάλη Βρετανία, για να δώσει διάλεξη σε στην Οξφόρδη και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ επέστρεψε στη Φρανκφούρτη. Οι ίδιες πηγές, περιγράφουν κλίμα σύγκλισης που οδηγεί στη γεφύρωση του χάσματος που εμποδίζει την συμφωνία.

Παρά τα  θετικά, οι δανειστές και συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επιμένει να ανοίγει θέματα, δυσκολεύοντας την συμφωνία. Το νέο «αγκάθι» που από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει βάλει φωτιά στην διαπραγμάτευση, είναι η επιμονή των δανειστών, για την πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η ελάφρυνση του χρέους χωρίζει ΔΝΤ και Βερολίνο

Μπορεί στα μέτρα Αθήνα και Θεσμοί  να τα βρίσκουν, όμως οι δανειστές μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ύψος και τον χρόνο ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ, επιμένει σε περισσότερη μείωση του χρέους της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους (καθόλου στο χρέος προς το Ταμείο), μέσω μείωσης των επιτοκίων και παράταση των ωριμάνσεων. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι παραμένουν στην σκληρή γραμμή του Βερολίνου για μηδενική πρόοδο προ των γερμανικών εκλογών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε χθεσινή του συνέντευξη, στον γερμανικό Τύπο, ανέφερε ότι αν το Ταμείο υο ζητήσει, το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Έκτος από την πολιτική διαφωνία του Βερολίνου για ανακινήσει του θέματος πριν από τις Ομοσπονδιακές εκλογές, υπάρχουν προβλήματα και από πλευράς ΔΝΤ καθώς οι εκτιμήσεις που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια υπολείπονται των εκτιμήσεων που έχουν γίνει από την πλευρά του ESM, για το πόσο θα μειωθεί το χρέος από τις μέχρι τώρα συμφωνημένες δράσεις.

Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θεωρούν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται θα μειώσουν το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ. Σε αυτό φαίνεται να διαφωνούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αν εξετάσει κανείς τα μέτρα μείωσης του χρέους σε συνάρτηση με τα υφεσιακά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπει το μνημόνιο (3,5% από το 2018 και για 3-10χρόνια), τότε τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Γιατί όσο εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά, η ελληνική Οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και το ΑΕΠ θα μειώνεται. Όποτε το 20% της ελάφρυνσης επί του ΑΕΠ, είναι στην πραγματικότητα, θα είναι πολύ λιγότερο από ότι περιμένουν οι Ευρωπαίοι. 

Αυτή η λογική το Ταμείο επιμένει στην συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι θεσμοί, όχι μόνο αποφεύγουν να μιλήσουν συγκεκριμένα για το ποιά θα είναι τα μέτρα, αλλά ακόμα περισσότερο, στην συμφωνία, υπάρχει η αναφορά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, θα εφαρμοστούν μόνο αν κριθεί αναγκαίο. Δηλαδή, αν η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και καταφέρνει να πληρώνει στις δόσεις των δανείων, ίσως να πουν πως δεν χρειάζονται καθόλου!

Όπως αναφέρεται στην συμφωνία του Eurogroup (Μάιος 2016), oι κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους περιλάμβαναν δύο δράσεις: 1. την εξειδίκευση της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και μία επιπλέον επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους με παρεμβάσεις στο ύψος των επιτοκίων, όπως έγινε και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή