Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη, που θα διαμορφωθεί μετά τις Ευρωεκλογές, αναμένεται να επιρρεασει σημαντικά τον δρόμο προς την Ανάπτυξη, καθώς και τις πολιτικές για την Οικονομία και την επιχειρηματικότητα που προωθούνται στην ενωμένη αγορά των 15 τρις ευρώ.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα,
ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ελληνική αγορά.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετάσχηματισμό που γίνεται στην Ευρώπη.
Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανέλθει από τις τελευταίες θέσεις στην Ε. Ε. και να εκμετάλλευτεί τις δυνατότητες και πλεονεκτήματα που προσφέρει η ψηφιακή ολοκλήρωση.
Για το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι υπάρχουν διαμορφωμένα κανάλια και δίαυλοι από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και είναι θέμα που θα συζητηθεί και με τη νεα σύνθεση της Κομισιόν.
Στην Ελλάδα είμαστε κάτω του 10% στη συνησφορα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, όμως όπως είπε ο κ. Φέσσας, ο στόχος είναι η αύξησή του καθώς η βιομηχανία δημιουργεί αξία και καλά αμοιβομενες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές. Επισήμανε ότι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων η πολιτική συζήτηση αναλώνεται στην πόλωση ενόψει των εθνικών εκλογών και δεν καταγράφονται στον διάλογο τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το μεταβαλλομενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον έμπειρο επιχειρηματία, υπάρχουν σοβαρά θέματα που αφορούν το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον και τους εμπορικούς πολέμους, τα οποία δεν τίθενται στη δημόσια συζήτηση.
Ο ίδιος, τόνισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από την ελληνική βιομηχανία, η οποία μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα τονίστηκε ότι σημαντικό θέμα για την επόμενη ημέρα, είναι η μακρόπνοη στρατηγική για την Κλιματική αλλαγή. Στρατηγική, που θα επιρρεασει σημαντικά τις επόμενες κινήσεις των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Κομισιον, εξήγησε ότι τα χρηματοδοτικα προγράμματα που υπάρχουν, αφορούν και την ελληνική αγορά, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι βασικές προτεραιότητες και οι θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο και τις βασικές προκλήσεις που αφορούν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, με άξονες:
Τη Βιομηχανική πολιτική – Πολιτική ανταγωνισμού – Διεθνές Εμπόριο
Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς
Την Εσωτερική Αγορά Ενέργειας
Το Περιβάλλον / Κλιματική πολιτική
Την Κυκλική Οικονομία
Τη Χρηματοδότηση πολιτικών της Ένωσης και την επόμενη προγραμματική περίοδο
Την Οικονομική Πολιτική – Τραπεζική Ένωση – Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Το Ανθρώπινο Δυναμικό – Δεξιότητες – Απασχόληση
Την Ψηφιακή Ευρώπη
Τα Φορολογικά θέματα
Την Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξης.
