Σε υψηλούς τόνους οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εγκαινίων εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επίσης», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον. Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

«Κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει το στίγμα της δημιουργικής Ελλάδας, της Ελλάδας που παράγει, που καινοτομεί, της εξωστρεφούς Ελλάδας. Όμως, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό. Φάνηκε ότι η ανάπτυξη, η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Και φάνηκε αυτό από τα όσα είπε, την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μία μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Την άφησε στα χέρια της κας Λαγκάρντ. Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει» σημείωσε.

«Τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αφού η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα «δώρα» στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες- εγχώριους και ξένους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το «ψητό» των βασικών εξαγγελιών, με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός.

Η «ανάκαμψη», το «καλό οικονομικό κλίμα», η «εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών», για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν ανατρέπουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ίσα-ίσα προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα εφαρμόζεται μέχρι κεραίας. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν ότι στο έδαφος της σημερινής επιβράδυνσης της οικονομίας, υπάρχουν και προβλέψεις για μια πιο γρήγορη -ίσως από αυτή που αναμενόταν- καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Η νέα επίθεση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η συρρίκνωση έως και κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η ενίσχυση των πλειστηριασμών, το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, αποτελούν συνέχεια του αντεργατικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και απόδειξη ότι η ανάπτυξη των κερδών των λίγων προϋποθέτει το τσάκισμα των πολλών.

Μπορεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για την πατρότητα των μέτρων, όμως η ανάπτυξή τους ούτε για όλους είναι ούτε βιώσιμη ούτε δίκαιη, είναι βαθιά ταξική. Γι’ αυτό ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να στηρίξει τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει από κανένα ότι στη μία ώρα ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι αυτή η επικίνδυνη για τους λαούς συμφωνία υπαγορεύθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ θα την εφαρμόσει πιστά» αναφέρει το ΚΚΕ.

Για “εκκωφαντική σιγή” σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, “περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές” και “εξαπάτηση των πολιτών που συνεχίζεται” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, για την παρουσία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο» χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται:

«Η φιλοπεριβαλλοντική συγκίνηση του πρωθυπουργού πρέπει να αναγνωσθεί σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά του για τις Σκουριές, για τη Θράκη, για το Ελληνικό, για τη «διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων». Θα είναι «αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία» — όπως είδαμε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι). Το άσπρο, μαύρο.

Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περυσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει» (καλά μέχρι εδώ) και «θα ακυρώσει» (πατήστε το μηδέν) την, εν γένει θετική για το ΜέΡΑ25, Συμφωνία των Πρεσπών. Η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε… τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους! Εκκωφαντική σιγή. Προφανώς, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή