ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΘΕΛΕΙ «ΚΟΦΤΗ», ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΑ
Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών με τις πιέσεις για το πακέτο προληπτικών μέτρων να εντείνονται και τις έως τώρα συζητήσεις να παραμένουν άκαρπες.
Προς στιγμήν, ραντεβού συγκεκριμένο με τους δανειστές στο Χίλτον δεν έχει οριστεί. Στην παρούσα φάση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο- ο οποίος θα ξεκινήσει τηλεφωνικές επαφές- το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει και το δυναμικό των νομικών συμβούλων.
Τόσο ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, όσο και ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται πια στη διαπραγμάτευση, καταβάλοντας προσπάθειες να υποστηρίξουν με νομικά επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις.
Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» τέλος, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε κουβέντα για μέτρα και «κόφτη» μαζί», εξηγώντας ότι η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι… κεραίας στη θέση να μην περιλαμβάνει μέτρα ο μηχανισμός.
Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης
Δύο είναι τα κύρια κομμάτια της διαπραγμάτευσης αυτό το διάστημα. Πρώτα η εξεύρεση λύσης, ώστε να «περάσει» από την βουλή το πακέτο των προληπτικών μέτρων, καθώς η απευθείας νομοθέτηση δεν προβλέπεται. Θα χρειαστεί συμφωνία σε ένα μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί αυτόματα σε περίπτωση που το πρόγραμμα υποαποδίδει και υπάρχει ορατός κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία απόσταση περίπου 200 εκατ. ευρώ στο αφορολόγητο, η οποία πρέπει να καλυφθεί μέχρι την Μ. Τετάρτη το Βράδυ αλλά και για ένα κενό 70 εκατ. ευρώ στο Ασφαλιστικό.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο πρώην «αγκάθι» των δανείων με την λύση να έχει την μορφή μίας μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του 2017 και περιουσιακά κριτήρια στην ισχύ της προστασίας.
Στο θετικό σενάριο, συμφωνία επικυρώνεται από τους Ευρωπαίους την Μ. Πέμπτη και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ στην περίπτωση που η συμφωνία δεν καταστεί δυνατή εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, τότε οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών θα αποχωρήσουν για τις χώρες τους και θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση.