Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες οι επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελίας Διαφθοράς. Οι δυο εισαγγελείς , Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου, έχουν ριχτεί στη μάχη κατά της διαφθοράς με πενιχρά μέσα ( ελλείψεις σε υποδομές και σε εξειδικευμένο προσωπικό), αλλά καταφέρνουν να επιτύχουν στόχους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφθοράς για τους 15 μήνες της λειτουργίας της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αθανασίου από τις διάφορες λίστες με υπόπτους για φοροδιαφυγή, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής:
-Από τη λίστα Λαγκάρντ (έχουν ελεγχθεί 191 δικογραφίες από τις οποίες 94 έχουν πλήρως περαιωθεί) 810 εκ. Ευρώ, και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
-Από τη λίστα των 65 cd που περιλαμβάνει το 90% από τις υπόλοιπές λίστες( έχουν δημιουργηθεί 284 δικογραφίες και από αυτές 36 έχουν ολοκληρωθεί) 99 εκ. Ευρώ.
Για τη λίστα Μπόγιαρνς έχουν σχηματιστεί ως τώρα 1000 δικογραφίες.
Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε 290 δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή η ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από αυτές οι 190 πραγματοποιηθήκαν μέσα στο 2015 και οι 100 από την αρχή του χρόνου.
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου ανέφερε πως συνολικά έχουν φθάσει τα τελευταία χρόνια 1300 υποθέσεις από τις οποίες οι αρμόδιοι εισαγγελείς ήδη έχουν επεξεργαστεί 200 οι οποίες βρίσκονται είτε σε δίκη, είτε στην ανάκριση είτε σε δικαστικά συμβούλια. Μη ξεχνάμε πως από τα χέρια τους ξεκίνησε η έρευνα για τα εξοπλιστικά και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Όπως είπε η εισαγγελέας αυτή τη στιγμή ανοιχτές είναι περίπου 130 δικογραφίες όμως υπάρχουν προβλήματα κυρίως από την έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων που πρέπει να συνδράμουν το έργο της.
Πάντως μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν συγκεντρώσει 40 εκατομμύρια από κατηγορουμένους και έχουν δεσμεύσει πάνω από 400 εκατομμύρια.
ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
«Πρωταθλήτρια» στη διαφθορά είναι η Αθήνα η οποία κατέχει τα πρωτεία στο οικονομικό έγκλημα, όπως προκύπτει από το «χωροταξικό» χάρτη των οικονομικών αδικημάτων σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότερες και οι σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας έχουν … έδρα την Αθήνα, ακόμη και τα τελευταία χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως δείχνουν, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, τα κρούσματα διαφθοράς … περισσεύουν με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις να ακολουθούν , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως τα οικονομικά αδικήματα μάλλον «θέλγονται» από την Αθήνα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποινικών διώξεων για αδικήματα διαφθοράς, τη διετία 2014-2015 παρατηρείται στην Αθήνα όπου, η μία μετά την άλλη, φτάνουν στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις διασπάθισης και καταλήστευσης δημοσίου χρήματος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και η Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών προχωρούν, τα δύο τελευταία χρόνια σε μπαράζ διώξεων για οικονομικά αδικήματα, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, απάτη κλπ. Οι υπόλοιπες Εισαγγελίες της χώρας ακολουθούν … σε απόσταση αποτυπώνοντας τους χαμηλότερους δείκτες κρουσμάτων διαφθοράς που υπάρχουν στις άλλες πόλεις. Για το έτος 2014, μόνο οι Εισαγγελίες Κοζάνης, Λάρισας, Βόλου και Σερρών παρουσίασαν συγκριτικά αυξημένο αριθμό ποινικών διώξεων σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων Εισαγγελιών της επικράτειας. Το έτος 2015 είχαμε αυξημένες ποινικές διώξεις στις Εισαγγελίες Θεσσαλονίκης (10), Ιωαννίνων (7) Κοζάνης (5) και Σερρών (6).
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τα αδικήματα που διατηρούν το «προβάδισμα», τα έτη 2014 και 2015, είναι αυτά της προστασίας κοινωνικής ασφάλισης και της φοροδιαφυγής! Στην τρίτη θέση έρχεται, το 2014 ο παράνομος τζόγος ενώ το 2015 , οι απάτες. Όσον αφορά πάντως την «κατάρα» της κακοδιαχείρισης που ταλανίζει φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά την τελευταία διετία (28% και 30 % για τα έτη 2014 και 2015 αντίστοιχα). Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με αυτές που έχουν ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος και για τα δύο αυτά έτη. Οι ποινικές διώξεις που αναφέρονται σε κακουργήματα στο σύνολό τους ανέρχονται σε 61 % για το 2014 και 58% για το 2015, ενώ αυτές που αφορούν σε πλημμελήματα προσδιορίζονται στο 38% για το 2014 και 41% για το 2015.
Για τους αστυνομικούς πάντως, τα στατιστικά μεγέθη καταγράφουν μία …ροπή στην παράβαση καθήκοντος και δευτερευόντως στην απάτη. Από το 2014 έως και σήμερα, οι περισσότερες καταγγελίες φαίνεται ότι αφορούν τα πεπραγμένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημάρχων και υπαλλήλων των ΟΤΑ, ενώ ακολουθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης. Παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία και εκβίαση είναι τα αδικήματα στα οποία υποπίπτουν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια ενώ από το 2006 έως και σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγράφονται οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις από αστυνομικούς, σε σύνολο 55% έναντι των άλλων υπουργείων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι καταγγελίες με «ονοματεπώνυμο» αποτελούν την κύρια δεξαμενή από την οποία αντλούνται οι πληροφορίες για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα δύο τελευταία χρόνια να ξεκινήσουν τη διερεύνηση των έκνομων δραστηριοτήτων με οικονομικό αντικείμενο. Το 2014. σε ποσοστό 56% έφτασαν οι επώνυμες καταγγελίες πολιτών που έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα ενώ οι ανώνυμες καταγγελίες ήταν μόλις 22,6%. Το 2015 οι επώνυμες καταγγελίες ανέρχονταν στο 44% με σημαντική μείωση των ανωνύμων καταγγελιών που κρίθηκε σκόπιμο να διερευνηθούν.
Το παρήγορο πάντως είναι ότι η μάστιγα της διαφθοράς που κατατρώγει τα σωθικά του δημόσιου βίου και απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία, σύμφωνα με Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας , για το έτος 2015, η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία και τη θέση τους στην κατάταξη. Ειδικότερα, από το έτος 2012 η χώρα μας έχει πέσει στην κατάταξη συνολικά 36 θέσεις.