Σχέδιο για να ξεμπερδέψουμε με το ΔΝΤ

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ετοιμάζει η κυβέρνηση

 Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών από τόκους και να πέσουν οι τόνοι, στις παρεμβάσεις του Ταμείου, που δημιουργούν εμπόδια στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τώρα, που δεν υπάρχει πια μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαράσσει τη δική της οικονομική πολιτική χωρίς τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που βλέπαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.

Η μόνη υποχρέωση, είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Όμως, όσο παραμένει το χρέος, η Ουάσινγκτον θα συνεχίζει τις παρεμβάσεις τις, σχολιάζοντας τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης στο πεδίο της Οικονομίας.

Το είδαμε να συμβαίνει και με το θέμα των συντάξεων, που ενώ είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων, τα στελέχη του Ταμείου, έχουν επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ των μειώσεων. Στο κυβερνητικό επιτελείο, βλέπουν την ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση που μπορεί να έχει η «γκρίνια» των θεσμών, για τα ελληνικά ομόλογα, τώρα αλλά και σε μελλοντικές πολιτικές και ετοιμάζουν λύσεις.

Τα νούμερα είναι γνωστά. Το 2019 λήγουν ακριβά δάνεια συνολικού ύψους 7,843 δις ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρωθούν νωρίτερα, ακόμα και στο σύνολό τους. Λήγουν δάνεια ΔΝΤ 2,052 δις ευρώ, SMP’s 4,791 δις ευρώ και ANFA’s ύψους 1 δις ευρώ. Αυτά μας κοστίζουν περίπου ή 50 εκατ. ευρώ ανά δισεκατομμύριο κάθε χρόνο. Όσο πιο γρήγορα αποπληρωθούν, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το δημόσιο. Όπως ισχύει και με ένα οπουδήποτε δάνειο, π.χ. στεγαστικό ή καταναλωτικό που μπορεί να λάβει κάποιος ιδιώτης από μία τράπεζα.

Στα θετικά, είναι ότι οι δανειστές ήδη έχουν προβλέψει μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, στην απόφαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου, αναφέρεται πως μέρος αυτού του αποθεματικού ρευστότητας (cash buffer όπως το λένε οι θεσμοί) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για αυτό τον σκοπό.

Δεδομένου, ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την επιστροφή στις αγορές, το  μαξιλάρι διαθεσίμων, το οποίο έχει μεγαλώσει με τη συνδρομή των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης, μπορεί να αποτελέσει σημαντική δεξαμενή για να αντληθούν τα απαραίτητα ποσά, ώστε να γίνουν ταχύτερες εξοφλήσεις στις υποχρεώσεις της χώρας προς τους θεσμούς. Το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει σχέδια για την αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού ρευστότητας, το οποίο αγγίζει πλέον τα 33 δις ευρώ προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαχείρισης του δημόσιου χρέους με παράλληλο στόχο τη μείωση της δύναμης «παρέμβασης» των δανειστών στην ελληνική οικονομική σκηνή.  Γνώστες των εξελίξεων, επισημαίνουν ότι αν το χρέος προς το ΔΝΤ μειωθεί δραστικά, τότε ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα θα είναι ηπιότερος.

 Όπως έχει γίνει γνωστό, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχουν τρέξει σχετικά σενάρια και εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση τόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2019.

Δραγασάκης: Δεν βοηθάει ο μηδενισμός των πάντων

«Σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό το ότι τελείωσε η μακρά περίοδος των μνημονίων, αλλά έχουμε επίγνωση ότι δεν χωράει εξωραϊσμός της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα που μένουν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σημαντικά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης αξιολόγησης από τον ΟΟΣΑ σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, δεν βοηθάει η καταστροφολογική τάση και ο μηδενισμός των πάντων χωρίς να βλέπουμε τις αλλαγές των συνθηκών και τις δυνατότητες που έχουμε για να περάσουμε τα προβλήματα.

Είναι μια νέα φάση αυτογνωσίας, όπως είπε, που θα οδηγήσει σε νέο πρότυπο ανάπτυξης χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, θα ενσωματώνει τα μαθήματα του παρελθόντος και θα οδηγήσει σε μία εξωστρεφή και δίκαιη κοινωνία. Τέλος, ο κύριος Αντιπρόεδρος  τόνισε ότι ο ρόλος του υπουργείου Οικονομίας είναι σημαντικός για να σχεδιαστεί το μέλλον, καθιστώντας το ως υπουργείο συντονισμού για την ολιστική στρατηγική που χαράσσεται.

Πιτσιόρλας: Προσεκτικά βήματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία

κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση είναι η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Ακόμη επισήμανε ότι αυτή τη χρονική στιγμή απαιτούνται προσεκτικά βήματα για να αποφευχθεί η πιθανότητα εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, για αυτό και οι όποιες ελαφρύνσεις θα γίνουν με όριο τα 800 – 900 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή