Ψάχνοντας το ρούτερ

Της Έφης Μιχελάκη από την Κυριακάτικη Kontranews

Όποιος διεκδικεί δημόσιο λόγο και σέβεται τον ίδιο του τον εαυ­τό, ιδιαίτερα σε αυτήν την εξαι­ρετικά δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει να κατέχει ένα πολύ βασικό χαρακτηριστι­κό. Αυτό δεν είναι άλλο από την ενσυ­ναίσθηση. Είναι βάρβαρο τη στιγμή που ο φόβος κυριαρχεί διάχυτος γύρω μας, το καθεστώς ανασφάλειας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, καθετί ανθρώπινο χάνε­ται μέρα με τη μέρα να τοποθετούνται άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε μια άλλη πραγματικότητα, που απέχει πολύ από την ίδια τη συγκυρία. Δυστυχώς οι τοποθετήσεις αυτές διογκώνονται συνε­χώς και δεν είναι απλά δημόσιες, πρόκει­ται για εμπνεύσεις των ατόμων που κρατά­νε στα χέρια τους την τύχη της χώρας μας.

Οι εραστές της επιβολής δεν χάνουν καμία ευκαιρία να εξαντλούν τα αποθέμα­τα υπομονής του ελληνικού λαού υποτι­μώντας την νοημοσύνη του και ταυτόχρο­να να ρίχνουν ολοένα και περισσότερες μαχαιριές στην καρδιά της Δημοκρατίας.

Δέκα μήνες μετά την πανδημία η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη και δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας που να δια­μορφώνει κλίμα Δικαιοσύνης. Ταυτό­χρονα η απεμπόληση της ευθύνης και η μετάθεση της σε διάφορες κοινωνικές ομάδες αποτελεί διαρκώς την εύκολη λύση. Μια κυβέρνηση οφείλει να προ­χωρά προστατεύοντας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη από το να στοχοποιεί τον ίδιο για να κρύψει τη δική της ανεπάρκεια. Κάπως έτσι οι νέοι είχαν την τιμητική τους με την ατο­μική ευθύνη που κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης δεν διατήρησαν. Απορίας άξιο όμως είναι, πώς δεν δόθηκε καμία έμφαση στην ατομική συνέπεια των για­τρών και γενικότερα του νοσηλευτικού προσωπικού, που οι ίδιοι εκλιπαρούν να βελτιωθούν τουλάχιστον οι συνθή­κες στα δημόσια νοσοκομεία και αντί να ακουστούν διαπομπεύονται. Οι εκπαι­δευτικοί, παρόλο που ενορχήστρωσαν την προσπάθειά τους για να συνεχίσει η δημόσια εκπαίδευση την πορεία της, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που συνθέτουν πολλές φορές ένα απο­γοητευτικό περιβάλλον, απαξιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Ταυτόχρο­να το καθεστώς ανασφάλειας των επιχει­ρηματιών που αναγκάζονται να παραμεί­νουν στην αδράνεια επιφορτισμένοι με όλες τους τις υποχρεώσεις και αδυνατώ­ντας να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσέφεραν, χωρίς καμία πρόνοια από το κράτος, μεταλλάσει το περιβάλλον τους ασφυκτικά. Παράλληλα, οι εργαζό­μενοι σε σούπερ μάρκετ που δουλεύουν συνεχόμενα και με αυξημένο ωράριο τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που εργάζονται σε υπηρεσίες delivery εκτε­θειμένοι συνεχώς και με ελάχιστες απο­λαβές, όπως και πολλοί ακόμα κλάδοι, μένουν παρατηρητές της καθημερινό­τητας με τις ελπίδες τους να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, όπως φυσικά και εκεί­νοι που έμειναν άνεργοι τόσο βάρβαρα.

Έτσι λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγο­ντες, για ακόμη μια φορά επιδιώκουν τον διχασμό του λαού μεταθέτοντας ευθύνες σε διάφορες κοινωνικές ομάδες αντί να προχωρούν σε ενέργειες που θα συνθέ­τουν και θα αποφορτίζουν τους πολίτες από το ήδη επιβαρυμένο κλίμα.

Η ελληνική κοινωνία, με λίγα λόγια, δεν έχει ανάγκη από βραβεία συμμόρ­φωσης που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Η ίδια απέδειξε στην πράξη τη συλλογι­κή της ευθύνη, την οποία διατήρησε στο έπακρο παρόλο που η πολιτική ευθύνη πήγε περίπατο.

Τη στιγμή που απειλείται μαζικά το σημαντικότερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία αλλά και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός είναι τα επικοι­νωνιακά τεχνάσματα από μια κυβέρνηση που περιφέρει εγκληματικές τροπολογίες στο Κοινοβούλιο, όπως για παράδειγμα αυτή της εξίσωσης των κολλεγίων με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πρωταρχικό ρόλο διατηρεί η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γεγονός που ερμηνεύεται με την πλήρη κάλυψη κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ταυτόχρονα με τη συνταγογράφηση και τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ, είτε μοριακών είτε αντισωμάτων, όπου χρειάζεται και σε όλο τον πληθυσμό. Ταυτόχρονα η στή­ριξη της Παιδείας, του επιχειρηματικού κλάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η πλήρης κάλυψη των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων, αποτελεί αυτο­νόητο καθήκον της πολιτείας. Με λίγα λόγια, η προστασία του κοινωνικού κρά­τους αποτελεί μονόδρομο.

Οι λύσεις είναι εδώ και περιμένουν ανταπόκριση αλλά η κυβερνητική πλειο­ψηφία ψάχνει για ρουτερ, μάλλον τα στε­λέχη της πήραν απουσία από το Columbia στο μάθημα των δικτύων. Το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία, μιας και το μέλλον μας δεν χαρίζεται.

* Καθηγήτρια Πληροφορικής,

Μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κοζάνης

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή