Ενώ, λοιπόν, τα πρόδρομα σημάδια της εφιαλτικής οικονομικής κρίσης ήταν έντονα παντού, το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με τα άλλα κόμματα (και τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, βεβαίως!) συνέχισε, μετά τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, το οποίο ήταν, μαζί με τη φοροεισπρακτική καταιγίδα του φθινοπώρου του 2008, η αρχή του τέλους της κατάρρευσης στις δημοσκοπήσεις, επιδόθηκε και σε υποσχέσεις.
Παραθέτω μερικά ντοκουμέντα: Πρώτον, το Ενημερωτικό Σημείωμα του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ (18 Φεβρουαρίου 2009), αναφερόταν στις «μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» και τονίζονταν, μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα: «Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση βρίσκει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε δεινή κρίση βιωσιμότητας και επάρκειας των παροχών. Ποτέ στο πρόσφατο ή και στο απώτερο παρελθόν δεν είχαν βρεθεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν Ταμεία που καθυστερούν την έκδοση των αποφάσεων γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα κ.λ.π. Υπάρχουν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, τις εξετάσεις και τις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη. Όπως πολλές φορές είχαμε επισημάνει και είχαμε προβλέψει τα τελευταία χρόνια, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησε σε μια πλήρη αποδόμηση το ασφαλιστικό μας σύστημα. Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε… Μέχρι πριν από λίγους μήνες υπεύθυνο για κάθε πρόβλημα, σύμφωνα με την πάγια πρακτική της κυβέρνησης, ήταν το ΠΑΣΟΚ. Τώρα τα όποια προβλήματα εμφανίζονται ή αποκαλύπτονται αποδίδονται στη διεθνή κρίση. Η πραγματικότητα είναι ότι προβλήματα στο ασφαλιστικό υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η κάθε κυβέρνηση, κρίνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε φορά στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων…».
Και στο τέλος του πολυσέλιδου κειμένου παρατίθενται οι προτάσεις και άμεσες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για «να ανακόψουμε αυτήν την αδιέξοδη πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση» και για «την την αποκατάσταση της πληγείσας βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος». Οι προτάσεις αυτές ήταν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:
– Χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος.
– Η κατάργηση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων που προβλέπουν άμεση μείωση των συντάξεων ή δυσμενέστερους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης .
– Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών.
– Βελτίωση της βασικής σύνταξης του αγρότη και του ανασφάλιστου υπερήλικου για να διαμορφωθεί στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και 950 ευρώ για το ζευγάρι.
– Σταδιακή εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με εκείνες που ισχύουν για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων . Ενίσχυση της κύριας σύνταξης των αγροτών.
– Επέκταση του θεσμού του ΕΚΑΣ για να χορηγηθεί το επίδομα σε επιπλέον 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεύτερον, κατά τη συνάντηση με τους συνταξιούχους προεκλογικά, το 2009, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και χρεοκοπία τους από τη διαχείριση της ΝΔ και, τονίζοντας πάλι το γνωστό «λεφτά υπάρχουν», υποσχέθηκε επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον άτομα και κατώτατη σύνταξη 550 ευρώ ατομικά και 950 ευρώ ανά ζευγάρι…