Προκλητικοί αλληθωρισμοί υπέρ των δημόσιων υπαλλήλων

Πρόκειται για μείζονα πρόκληση. Διότι από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της μελέτης καθηγητών Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη που παρουσιάσθηκε τον περασμένο Μάιο και εξετάζει την τελευταία εξαετία με έμφαση στην περίοδο 2008-2012, προκύπτει ότι το «μάρμαρο» της κρίσης πλήρωσε κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, με το Δημόσιο να μένει σχεδόν στο απυρόβλητο και να προστατεύεται από τις κυβερνήσεις ως «ιερή αγελάδα» προς χάρη του πολιτικού κόστους.
Αυτό το κόστος με τις παρενέργειες της ασύμμετρης δημοσιονομικής προσαρμογής συνέτριψε κάθε παραγωγικό στοιχείο που θα μπορούσε να είχε μετριάσει την ύφεση και να είχε επαναφέρει την ανάκαμψη ταχύτερα.
Οι διαπιστώσεις και οι αριθμοί που ακολουθούν είναι τραγικοί και ταυτόχρονα προκαλούν ηχηρό ράπισμα στη διαπίστωση του κ. Βεναρδάκη για «κατηφόρα» και έντονο προβληματισμό για τις πολιτικές αυτές επιλογές και τις προηγούμενες, οι οποίες έπληξαν το πιο ζωτικό και πολύτιμο κομμάτι μιας οικονομίας: το ανθρώπινο κεφάλαιο και μάλιστα τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους με προσόντα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Ιδού:
-Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 20,7% και μόνο στον τραπεζικό τομέα 23,3%, όταν στο στενό Δημόσιο οι περικοπές ήταν 12,4%. Εάν μάλιστα ληφθούν υπόψιν οι αυξήσεις που πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι ένα χρόνο πριν (το 2009), τότε η συνολική μείωση των μισθών στο Δημόσιο υπολογίζεται σε 7,8% όταν στον ιδιωτικό τομέα είναι 18,5%. Η διαπίστωση αυτή γίνεται πιο τραγική, διότι οι μειώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως τους κατώτατους μισθούς και μάλιστα του ιδιωτικού τομέα.
-Στο Δημόσιο πριν από την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου, ο εισαγωγικός μισθός ήταν 711 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο αυξήθηκε στα 780 ευρώ. Ετσι, παρά την κατάργηση πολλών επιδομάτων στο Δημόσιο (και στον ιδιωτικό τομέα) και της προσωπικής διαφοράς, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα.
-Ενα άλλο θεωρητικό παράδειγμα είναι το εξής: άγαμος ιδιωτικός υπάλληλος με τρεις τριετίες λαμβάνει 761,90 ευρώ και ο αντίστοιχος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημόσιο λαμβάνει γύρω στα 1.000 ευρώ τον μήνα.
-Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ σε έναν δημόσιο υπάλληλο που διατηρείται στη θέση του, ενώ περισσεύει, απολύονται τέσσερις του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή